Opinió

 

<46/169>

Vicent Partal

08.04.2013

Un poc de calma

La tensió entre CiU i ERC pel pressupost és lògica i natural, però no pot fer perillar això que ara, no sé per què, tothom en diu 'el procés'. Seria simplement ridícul que la picabaralla sobre quin tant per cent de retallada hem d'aplicar acabàs impedint el referèndum. Seria ridícul i tindria, n'estic segur, conseqüències electorals gravíssimes per a tots dos partits.


Construir un estat és una tasca no especialment complicada. Ho fa molta gent. Però reclama sempre una capacitat política de consens, de debat, de diàleg notable. Molt superior a la que exigeix un acord parlamentari per a un pressupost. Vist des d'aquest punt de vista, no és cap bon símptoma el nerviosisme expressat en públic pels partits que menen el moviment cap a la consulta. Possiblement, en els titulars i les frases hi ha una part de gesticulació, de tàctica, de legitima opció partidista. Però a mi la veritat és que no em sembla assenyat ni anar pel món anunciant on poses el límit de dèficit ni anar dient que si no hi ha pressupost no hi ha referèndum. Per un motiu obvi: assenyales al govern d'Espanya el punt on ha de collar fort.


Estic segur que tot plegat acabarà essent una anècdota més o menys llarga. L'aprovació d'un pressupost no té prou talla per a aturar la independència, i em costa molt d'imaginar que la ciutadania s'hi resignàs i acceptàs de deixar-ho estar tot. Un poc de calma, per tant...

Mail Obert