Opinió

 

<42/169>

Vicent Partal

12.06.2013

Una legislatura que no s'hauria d'exhaurir

El president Mas va concretar ahir alguns dels passos que el seu govern preveu per al futur immediat. I va ser una concreció que va originar, que em va originar a mi, una certa temor. Va ser molt contundent sobre el seu desig de mantenir-se en el poder fins el 2016, fins al final de la legislatura. Exhaurir la legislatura en un país normal i en un moment normal, evidentment, no suscitaria ni un sol comentari. Però en el nostre cas, en aquest moment i en aquest país, exhaurir la legislatura seria un fracàs col·lectiu. Simplement perquè significaria que el 2016 Artur Mas continuaria essent president d'una comunitat autònoma espanyola, i aquest és, de tots els supòsits que tenim sobre la taula, un dels més dolents.


El president va ser sorprenentment contundent respecte de les coses que descartava. Va descartar la declaració d'independència i va descartar el referèndum si no és pactat amb Espanya --fa pocs dies encara deia que el referèndum es faria tant sí com no--. I amb això les vies polítiques de futur s'acaben ben aviat. Així només és possible el referèndum pactat amb Espanya. Però i si Espanya no vol pactar? Aleshores jo li vaig entendre que potser es podrien fer unes eleccions d'aquestes que en diuen referendàries... però el 2016, quan CiU haja acabat el mandat. I encara sense aclarir en cap moment de què servirien aleshores. Alerta, perquè això és especialment preocupant: el president Mas va llevar tota la importància, no tan sols jurídica sinó fins i tot política, al referèndum. Una actitud i una declaració que són sorprenents, pel cap baix.


Potser és que ho vaig entendre malament o és possible també que el president no s'expressàs amb la claredat necessària. Hi ha la possibilitat que això que ell va explicar ho hàgem de considerar com un pla A i que, en conseqüència i si fracassa, puguem imaginar de manera benvolent que algun dia hi haurà un pla B sobre la taula. Però de moment la seua aparició d'ahir crec que va aixecar més dubtes que no va aportar certeses. Dubtes també sobre ell i sobre quines són les seues prioritats polítiques, a banda de continuar fins el 2016.

Mail Obert