Opinió

 

<34/169>

Vicent Partal

04.12.2013

Qui dóna suport a Fabra?

Les darreres hores hem vist com el president Fabra notava la pressió del carrer. A cada acte on vol anar ensopega amb els treballadors de RTVV. Ahir al vespre l'habitual concentració per les víctimes del metro es va convertir en un clam demanant eleccions avançades. El PP valencià no havia viscut mai una situació d'assetjament públic tan intens i no sap com reaccionar-hi. Alguns dirigents, habitualment xarradors, callen tant que el seu silenci és tota una revelació.


La feblesa política del president Fabra és extraordinària. Va arribar de Castelló per substituir Camps, quan la demència d'aquest ja amenaçava el partit, no tan sols a València sinó a tot l'estat espanyol. Hi va arribar sense seguici de fidels, bàsicament perquè ell no comptava ser president i els qui hi comptaven ja no ho podien ser, acorralats en judicis de corrupció.


Han passat els mesos i Fabra a València continua dramàticament sol. No controla el grup parlamentari, que de fet és un camp de mines per la presència d'un equip de futbol complet de gent implicada. No controla el poder local: ni Rita Barberá, cada vegada més irascible, ni el president provincial, el polèmic Alfonso Rus. Fins i tot, veient com ha anat el tancament de RTVV, podem dubtar que controle el govern. I a Madrid Rajoy no es pot dir que li tinga una gran estima.


Aleshores qui dóna suport a aquest president? La resposta més clara és que ara per ara només la FAES. El 'lobby' ideològic de l'extrema dreta ha trobat en Alberto Fabra i el tancament de RTVV un referent de la reculada autonòmica. I per això únicament des de l'entorn de la FAES --i des de mitjans com El Mundo que esperen treure'n profit econòmic-- s'ha aplaudit l'operació de tancament. El problema de Fabra és que la FAES és intransigent en els principis, i si s'hi acosta, ni que siga perquè és l'únic suport que rep, pot molt ben ser que això l'obligue a radicalitzar encara més el discurs. Actitud que tan sols puc qualificar de suïcida, en un País Valencià en flames com ho és avui.

Mail Obert