Opinió

 

<24/169>

Vicent Partal

29.05.2014

Blasco

Fins que no entre a la presó no m'ho creuré del tot, però em sembla molt important la condemna feta pública ahir contra Rafael Blasco, ex-conseller socialista i del PP, però també ex-militant del PCE (m-l), entre més remarcables i enrevessades peripècies vitals. Ara diu que recorrerà al Tribunal Suprem, cosa que té dret de fer, sens dubte. Però la condemna, passe què passe, políticament marca un abans i un després. Per a ell i també per als seus. Que no sé si cal recordar quin és l'estat processal del grup del PP a les Corts Valencianes, un escàndol més que notable.
 
Deixem que passen els mesos, doncs, però des d'ara ja deixem-los passar amb l'esperança de veure Blasco, tan aviat com siga possible, a la presó. És una fotografia, una imatge, un suggeriment mental si no pot ser res més, que ens mereixem els qui hem vist amb estupefacció com cada any que passava les seues actuacions eren més greus i descarades. Però sobretot és un exorcisme que necessita la societat valenciana. Que ho pague ell i que ho paguen els altres quan toque. Però que ningú no s'escape de trepitjar la presó, a Picassent.
 
Ni que siga, ep, trepitjar-la només uns dies. Ell ja és major i ja m'imagine que li podran aplicar tota mena d'atenuants, per més alarma social que el cas haja suscitat. I n'ha suscitada molta. No m'hi posaré valent, en això. Però sobretot vull que hi entre. No per venjança, sinó tot al contrari: perquè puguem començar a situar en el seu lloc aquest temps terrible, tímidament convençuts que no tornarà, o que si més no mai més no serà impune. Ni per a ell ni, per cert, per al seu amic Paco, Camps, que tan de pressa i tan inoportunament ha eixit a defensar-lo.



L'opinió dels subscriptors (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Si també voleu ajudar-nos aneu a aquesta pàgina.)


Josep Usó: El cas de Rafael Blasco és paradigmàtic dels qui han governat el País Valencià des de fa massa anys. Ara és una magnífica notícia que l'hagen condemnat. Ja no és imputat. Ara és culpable. De furtar el pa als pobres, poca broma.
Espere que entre a la presó. Aquesta imatge serà bona, tant per als qui són com ell, com per la gent, que podrem veure que la impunitat s'esvaeix.
Però cada  vegada va prenent més força una opinió amb la qual no puc deixar d'estar d'acord. A més a més d'anar a la presó, que torne el que ha furtat.


Octavi MonsonísLa condemna de vuit anys de presó a Blasco ės LA notícia. Els corruptes, polítics o no, ja poden anar amb compte, no són impunes. I Blasco n'és un dels grossos.


És justament aquesta mena de polítics els que han empastifat la política, els que han creat la desconfiança de la gent en els poders públics, els que posen en perill el sistema democràtic perquè provoquen que la gent anhele que vinga algú per solucionar les coses.
I tothom sap que els messiànics salvapàtries no digereixen bé les discrepàncies.
Per això, hem de celebrar el començament de la fi de la política corrupta i, donat que els processos judicials contra ells continuaran, seria bo que tots els partits polítics feren neteja interna apartant de les institucions públiques els seus càrrecs imputats en casos de corrupció.


D'altra banda, el fet que siga al País Valencià on s'ha produït la sentència en certa mesura m'enorgulleix. I no pel fet que hi haja tants polítics imputats en casos de corrupció (polítics corruptes n'hi ha pertot arreu en la mateixa quantitat que a València, per quins motius n'hi hauria d'haver més ací que en unes altres comunitats autònomes?), sinó que el meu orgull prové del fet que la societat valenciana està madura per assumir que cal jutjar i condemnar la  corrupció i que no ens acontentem amb uns pocs casos, volem que isquen tots a la llum i que els polítics corruptes paguen per ser-ho.


De sentències com aquesta ha de sorgir la regeneració política que els ciutadans exigeixen.

Mail Obert