Opinió

 

<22/169>

Vicent Partal

19.06.2014

Felipe, ni V ni VI

Felipe de Borbó és coronat avui com a rei d'Espanya. Aquesta proclamació es basarà en la 'legitimitat' creada per la dictadura franquista, que va restaurar en el seu pare una monarquia abolida democràticament per la ciutadania l'any 1931.


El final del regnat de Juan Carlos hauria pogut servir per a sotmetre a la voluntat popular la forma de govern de l'estat. Però no: Felipe és coronat per mitjà d'un lamentable procediment parlamentari, dissenyat a corre-cuita per un congrés i un senat encara dominats per PP i PSOE, que d'aquesta manera han sostret el debat a la resta de forces polítiques i al conjunt de la població.


Felipe, a més, serà coronat el mateix dia que es commemora la crema de Xàtiva, origen de la dinastia actual. I hi anirà vestit de militar, en un moment en què al Principat es vol començar formalment, molt aviat, el procés d'independència. Simbòlicament, tots dos gests són lamentables.


VilaWeb creu que una societat moderna ha de tenir forma de república. VilaWeb considera que la sobirania popular no pot tenir límits i ha de ser capaç de decidir sobre totes les circumstàncies de la vida pública, molt principalment sobre el sistema de govern. I VilaWeb creu que els Països Catalans han de poder decidir democràticament si volen alliberar-se de la pertinença forçosa a Espanya, al sud de les Alberes, iniciada precisament amb la batalla d'Almansa i la invasió del Regne de València.


Per això avui, com un ressò de la forma de protesta popular, totes les fotografies relacionades amb la coronació seran penjades cap per avall. I amb aquest editorial proclamem que com tants altres ciutadans del nostre país no volem rei, ni el cinquè ni el sisè.



L'opinió dels subscriptors (Els subscriptors voluntaris són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia, gràcies al seu suport econòmic i periodístic. Actituds lliures com aquesta declaració d'avui són més senzilles d'adoptar gràcies a això. Si tu creus que també pots ajudar-nos apuntat en aquesta pàgina.)




Antoni Carol:


Efectivament, Felipe és coronat a través d’un lamentable procediment parlamentari. Paradoxes: 1) PP-PSOE ajuda la corona; la corona ajuda el PP-PSOE per al "refuerzo de la unidad española”, tot esquivant el referèndum república/monarquia. S’enfonsaran tots plegats? 2) La imposició de la corona desperta a Espanya el desig de referèndum pro-república amb la conseqüència que la petició del referèndum d’autodeterminació a Catalunya ja no resulta tan rara. 3) Abans ningú parlava ni de referèndums ni de dret a decidir: ara arreu d’Espanya han entrat en aquestes categories (gràcies a la corona!). Els temps s’acceleren: del tic/tac ja hem passat al tic-tic-tic/tac-tac-tac.




Linus Fontrodona:


En llegir, ara fa unes hores, el vostre darrer editorial, m’he sentit corprès i emocionat. I molt agraït!Us felicito immoderadament per la iniciativa de penjar cap per avall, al vostre diari,  tot retrat del nou rei dels espanyols, i tota imatge de la seva propera coronació, i us en dono les gràcies més sentides. De tot cor!

Com a manresà i, per tant, com a "socarrat" –o descendent de “socarrats”--, jo mateix tinc penjades arreu, cap per avall, fotos d’aquest Felipe i del seu sinistre avantpassat, iniciador de la dinastia borbònica a Espanya. Us manifesto el meu reconeixement més pregon per la vostra feina quotidiana: donar-nos al tots els catalans, dia rere dia, la millor informació disponible al món del nostre país i les nostres coses.



Alba Fortuny:


M'ha cridat l'atenció això que expliqueu que altres reis no són capitans generals. És important explicar aquestes coses perquè si no tot cola com a normal. I efectivament no ho és.



Ramon Perera:


Molt d'acord amb aquest editorial. Em sento orgullós de ser subscriptor de VilaWeb. L'atzar ens fa viure esdeveniments històrics i, a més, fent part d'una societat que pot obtenir grans avenços. Ens cal no només disfrutar d'aquestes circumstàncies sinó també conservar la serenitat i l'esperit crític, no deixar de tocar de peus a terra i procurar que els beneficis abastin com més gent millor.



Secundi Mollà:


Si J. Carles va ser coronat com una imposició heretada del franquisme, Felip VI ho serà amb els vots d'uns partits, PP-PSOE, que acaben de perdre en les eleccions europees la majoria absoluta que sumaven entre tots dos.


És com si PP i PSOE haguessin decidit aprofitar la seva precària majoria, que podríem qualificar d'interina, per imposar una forma d'Estat que els sobrevisca. I l'abdicació i posterior coronació, fetes a corre-cuita, no poden deixar d'interpretar-se sinó com el resultat de la seva por a no poder garantir, en un futur immediat, les majories necessàries per tal que tot continuï igual.


I no, ja no estan ni pel més mínim debat. Les grans decisions es prenen als despatxos i el poble només ha de votar cada quatre anys. Els partits de la casta han decidit imposar els seus pressupòsits per als propers 40 anys i ho fan abans de perdre la seva majoria.


La coronació de J. Carles va ser un peatge inevitable fruit de la por. La de Felip, però, amb una democràcia consolidada i dins de l'OTAN i d'Europa, ja no és tan fàcilment justificable a ulls de les bases del PSOE que havien aparcat provisionalment el seu republicanisme. Han passat trenta-nou anys i s'han fet grans, grassos i conservadors.



Lluís de Yzaguirre:


Felip 5o6o7 sap que la corona que acceptarà demà va ser furtada per la dictatura francoborbònica. A partir d'aquell moment s'enriquirà gràcies a la roberia que haurà fet seva. Serà el rei perista.




Almar Bosch


Només puc aplaudir-vos!!
Amb la prohibició de banderes republicanes, tornen a travessar una altra línia vermella, i van...



Oriol Gil:


"I VilaWeb creu que els Països Catalans han de poder decidir democràticament si volen alliberar-se de la incorporació forçosa a Espanya, en el sud, iniciada precisament amb la batalla d’Almansa i la invasió del Regne de València."

La incorporació del Nord a França, mig segle abans, també fou forçosa, i també caldria poder decidir democràticament si hom se'n vol alliberar.

Mail Obert