Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

14.07.2014

Contra els nazis, sense descans

El judici que comença avui a València és tan important com significatiu. S'hi jutja la trama nazi més gran de l'estat espanyol i en el sumari, com a encausats, hi ha la majoria dels individus que han fet allò que han volgut durant dècades al País Valencià. Inclòs l'assassí de Guillem Agulló.


És important per això. Perquè seuran al banc dels acusats uns quants dels criminals més perillosos que hem hagut d'aguantar al País Valencià durant dècades. 


I és significatiu per dues coses. Per l'escandalosa inanició de l'estat i per la persistència de les organitzacions que, sense descans i durant anys, han treballat per portar a judici aquests personatges.


El contrast és notable i explica moltes coses sobre la realitat valenciana. La impunitat i la complicitat de l'estat amb l'extrema dreta arriba a punts de caricatura. Els nazis tenien tot d'armes provinents de l'exèrcit quan van ser detinguts, un autèntic arsenal. I aquestes armes que avui havien de ser proves clau en el judici resulta que han estat destruïdes, diuen que per error, per la guàrdia civil. Senzillament increïble i molt preocupant.


Però, per damunt de tot, cal valorar la persistència de la societat civil valenciana, que després d'anys i anys de feina ha aconseguit portar a judici els nazis més coneguts del país. Així cal continuar: sense descans contra el nazisme. Especialment ara que els valencians veiem i vivim tants i tants senyals de canvi.

Mail Obert