Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

20.02.2014

Preparats?

Que l'embrió d'allò que serà la hisenda catalana ja siga a punt abans de la independència és una bona notícia. Ho anuncien avui i em sembla perfecte. Però no cal pas que ens hi obsedim. La major part dels països que han assolit la independència han fet el pas d'una manera sobtada i, per tant, han hagut d'improvisar-ho tot: la hisenda, la policia, les fronteres i, en algun cas el parlament i tot.


Ho dic perquè de vegades em preocupa un cert discurs partidari d'ajornar la independència fins que no estiguem completament preparats. I no s'hi està mai, completament preparat per a una cosa com aquesta. Hem d'assumir un marge de risc, que hem de mirar de reduir tant com puguem, i un mínim de problemes que inevitablement tindrem durant un temps curt. Nosaltres i ells, ep! Això ha passat a tothom fins ara i això ens passarà a nosaltres.


De fet, els escocesos, tan tocats i posats com són, han previst setze mesos de negociació amb el Regne Unit, una volta hagen guanyat el referèndum. O siga que durant setze mesos ja hauran votat la independència però romandran al Regne Unit per a poder-se preparar bé abans de l'instant zero. A mi em sembla una perspectiva raonable i racional, bona per a tots dos estats, però és evident que amb Espanya això és simplement impossible. De manera que fem tant com puguem per a estar preparats, però no ens frenem ni un metre...



L'opinió dels subscriptors


Josep Usó: Realment em sembla bé que ja hi haja una agència tributària catalana, encara que siga embrionària. Però també és cert que cal enllestir la feina. I enllestir la feina vol dir que cal proclamar la independència dins dels terminis fixats i ell més aviat possible. En cas contrari es podria fer com aquell que escriu una novel·la i es passa la vida revisant el text per tal de perfeccionar-la cada vegada més. Al final, es morirà de vell i no l'haurà enllestida. Curiosament, en Termodinàmica, aquests processos que transcorren en un temps infinit, mitjançant canvis infinitessimalment menuts (infinitament menuts que, tots sumats donen el resultat final) s'anomenen Processos Reversibles. L'energia que podem obtindre d'un procés com aquest, és sempre major que la de un procés No Reversible. Però també és cert que els processos No Reversibles, es poden anomenar també Reals. No sé si m'explique.


Mail Obert