Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

27.01.2014

Què han vingut a fer?

El PP ha organitzat aquest cap de setmana una convenció a Barcelona amb la presència de la plana major de tot l'estat espanyol. El gran desembarcament era anunciat com l'ocasió per a explicar-nos les raons del no al referèndum i convèncer-nos de la necessitat d'aturar el procés d'independència. Veient què hi han fet estic segur que tan sols han aconseguit fer créixer el nombre d'independentistes. Però també comence a pensar que no deien ben bé què hi venien fer.


I què hi venien a fer, doncs? Traieu-vos del cap els motius que han fet públics. Tal com ha anat la convenció, no és difícil de convenir que en realitat han vingut a fer dues coses que tenen poc a veure amb el referèndum, amb qualsevol negociació imaginable ni encara menys amb cap pla.


1) L'objectiu d'aquesta convenció pensant en el Principat és de disputar el vot a Ciutadans. Lluitar perquè Ciutadans no els passe davant en alguns pobles i ciutats o fins i tot al parlament. Per això van usar els lemes de Ciutadans i el discurs de Ciutadans.


Molt malament han d'anar, doncs, les enquestes quan el partit del govern a Espanya es conforma a tenir per objectiu disputar únicament un tant per cent dels vots i amb tanta agressivitat envers aquells amb qui s'hauria d'entendre. La tensió entre tots dos partits és molt forta i ja hi ha qui diu que això de Cañas no apareix ara per casualitat. Durant anys el catalanisme es va perdre en baralles inútils sobre qui gestionava un pam de terreny i quatre diputats. Que ara l'espanyolisme es baralle és un símptoma a remarcar.


2) I l'objectiu d'aquesta convenció pensant en la societat espanyola era reforçar la imatge dura de Rajoy, qüestionada per alguns mitjans de l'extrema dreta, que el consideren massa tolerant. El valent ve a la gola del llop a dir que no se'l menjarà i a les Espanyes els ultres, que són uns enormes ignorants, aplaudeixen i s'emocionen. 


No cerquen el vot de Manresa o de Badalona, per això. Cerquen el de Villanueva o Getafe, aquells que els disputen els encara més nacionalistes espanyols: UPyD i aquesta cosa nova que en diuen Vox. I aquest vot no el tindran si són tous i tolerants amb els catalans.


El monstre del nacionalisme espanyol corre desbocat i ells saben que en poden traure profit principalment contra l'únic enemic que són capaços de veure, que és el Partit Socialista. Excitació, doncs i vinga moure escàndol: això volen. I si el preu és que Catalunya acaba fent-se independent, què hi fa? Si el PP estigués realment preocupat perquè Catalunya deixàs de ser espanyola, es comportaria d'una manera diferent des de fa anys. Ells saben que dient les barbaritats que diuen fabriquen encara més independentistes. Però això no els preocupa de debò, perquè malgrat els eslògans i les banderes el PP no pensa mai en Espanya, només pensa en ell. No ho oblideu això, que és clau per a entendre la major part de les coses que fa.

Mail Obert