Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

15.01.2014

Roberto Maroni no és benvingut

Roberto Maroni, president de la Llombardia i líder de la xenòfoba Lliga Nord, emprèn demà un viatge al Principat amb un objectiu principal: aprofitar-se del ressò internacional del procés d'independència català. Per raó del seu càrrec institucional, és impossible d'evitar la visita, però crec que precisament per això tenim la responsabilitat, tots, de deixar clar que aquest personatge no és benvingut i també que el moviment cívic i polític sobiranista català no té res a veure amb allò que ell representa. 


La Lliga Nord és un moviment populista i xenòfob que usa una identitat inventada, la de la Padània, per a reclutar l'adhesió popular a un moviment que va contra el sentiment plural, inclusiu i democràtic que és a la base del sobiranisme català. Ací no demanem a ningú d'on ve, sinó què vol ser. Ací creiem que una societat és més rica com més diversa és. I ací lluitem per un projecte d'estat al servei de tothom, sense distincions ni privilegis. La nació catalana té un gran passat, però avui ens interessa molt més el futur i en aquest futur hi cap tothom, sense distinció d'origen, ni llengua, ni religió ni cultura. Així ha estat sempre i així continuarà essent.


Quan van començar els referèndums populars per la independència, l'any 2009, el moviment sobiranista va veure clar de seguida que tothom hi tenia dret de vot, inclosos naturalment els emigrants més recents. No es pot construir un país deixant-ne al marge gent que hi viu. I no era pas cap decisió circumstancial, sinó que s'incardinava en una profunda tradició del catalanisme que el president Pujol havia fixat amb aquella frase segons la qual 'és català qui viu i treballa a Catalunya'. Només des de la mala fe, doncs, es pot barrejar el nostre moviment amb aquest altre, la Lliga Nord, que proclama la desigualtat entre els ciutadans del seu país com a praxi política. Nosaltres no tenim res a veure amb ells ni en volem saber res. I no solament això: des de Catalunya crec que tots convenim que treballarem perquè Europa no caiga mai en el cau fosc on els de la Lliga voldrien entaforar-nos a tots.

Mail Obert