Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

31.12.2013

Un any que hem aprofitat bé

'És coneguda aquella definició d'Abraham Lincoln que diu que la millor cosa del futur és que sempre arriba dia a dia...' Així començava el meu editorial d'avui fa un any exacte. Hi comentava que tenia la sensació que el 2013 seria un any important. I avui em sembla constatable que ho ha estat. I molt.
 
Deia que seria un any important en tres fronts i pronosticava la consolidació indeturable del procés independentista al Principat, el desgast del PP al País Valencià i les Illes, que podia obrir nous camins, i la consolidació de les crítiques contra el discurs de l'austeritat a tot Europa. Em vaig equivocar, o vaig pecar d'optimista, en aquesta darrera previsió. Dissortadament, continuem enmig d'una crisi cruel i injusta i en aquest camp s'ha fet ben poca cosa. Però al nostre país les coses han canviat molt, arreu. Dotze mesos després, la independència del Principat és imparable i ja no és una aspiració sinó un programa. I al País Valencià i les Illes els moviments socials i polítics de l'oposició marquen un camí nou que acorrala l'inacabable poder del Partit Popular i anuncia canvis dràstics aviat.
 
Diguem-ho clar: ho hem fet bé, ho hem fet més que raonablement bé. Hem patit i de vegades el camí se'ns ha fet llarg i tortuós. Hem dubtat en moltes coses que hauríem pogut aconseguir més de pressa o més fàcilment. I a voltes ens hem deixat atabalar. Però el balanç d'aquest 2013, si més no el que faig jo, és magnífic. Hi ha imatges que no se'ns esborraran fàcilment del cap. Pense en les fotos de la Via Catalana, en la riuada verda de Palma o en aquells darrers minuts de Canal 9. Però el fet més important és que són fotografies que ens obren futurs nítids i plens d'esperança.
 
D'ací a un any, quan em toque d'escriure l'editorial final del 2014, és possible, només possible, que s'haja proclamat la independència del Principat. Només escriure-ho ja fa venir vertigen. I això significa que per a tots aquesta serà una fita major, enorme, que bo i sola justifica la crida que faig a gaudir d'aquests dotze mesos vinents. Que en gaudirem com es fa només quan la història se t'acosta al galop i pots dibuixar sobre un full blanc qualsevol somni. Bon any de la llibertat.

Mail Obert