Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

22.11.2013

El ritme del país i el de la política

L'ANC anuncia per demà una presa de posició pública que em diuen que serà important. L'independentisme civil està nerviós per la lentitud del procés i per la poca definició de l'independentisme polític. És normal, per tant, i és molt bo, que, del carrer estant, hom faça pressió als dirigents parlamentaris i del govern. Ara vivim un moment clau del procés, en què no ens podem permetre més errades ni dilacions. He repetit durant mesos i mesos que els ritmes del país i de la política per força són diferents, però s'acosta el dia que han de convergir. O bé serà senyal que cal reformular-ho tot.


Els partits polítics han deixat entendre que el dia 4 de desembre, o en tot cas abans de cap d'any, proposaran definitivament data per al referèndum, pregunta que s'hi farà i forma de votació, llei a què s'invoca. El 4 de desembre és d'ací a tretze dies. Si hi ha efectivament una pregunta inequívoca --i això vol dir que incorpora el concepte 'independència'-- i una data raonable --i això vol dir que és abans del referèndum escocès, que el fan el 18 de setembre--, els temps dels uns i dels altres em sembla que finalment confluiran, harmònicament.


En canvi, és evident que si els partits polítics no aconsegueixen d'acordar una pregunta i una data clares aquest desembre, aleshores caldrà un cop de puny notable sobre la taula, vull dir al carrer. Aquest mes vinent podem canviar de fase o se'ns poden encendre totes les alarmes. Allò que haja de passar ha de passar el 2014 i per això és evident que hi hem d'entrar amb el camí desbrossat i els dubtes aclarits. Ja no hi ha més marge.


El ritme del país és molt més ràpid i contundent que no pas el de la política, però els uns i els altres ens necessitem: en això no hauríem d'equivocar-nos. Per aquest motiu no em recaran la impaciència i el neguit que he passat aquests mesos si la convocatòria finalment es fa efectiva i és correcta. Però si no, el toc d'atenció que demà farà l'Assemblea potser prendrà una dimensió històrica i haurem de fer foc nou. Decididament.PD. Si la proposta dels partits és aquesta que s'ha filtrat crec que estem davant una situació molt preocupant.

Mail Obert