Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

27.05.2013

Preocupat per Iniciativa

He defensat tantes vegades que Iniciativa per Catalunya és transcendental per al procés sobiranista, que no crec que calga repetir-ne els arguments. Ara fa poc més d'un mes que vaig publicar aquest editorial que continue subscrivint de cap a cap: Iniciativa, un espai necessari. I per això els fets de la darrera setmana em causen preocupació. No solament com a sobiranista sinó també, si m'accepteu la fórmula, com a amic d'Iniciativa per Catalunya des de fa molts anys.


Ja ho deia en aquell editorial, que el debat sobiranista no és l'espai més còmode per a una coalició com ICV, tan plural, tan diversa. I que els eco-socialistes necessitaven temps per a poder anar aclarint encara més la seua posició. Aleshores remarcava que havien fet un camí molt llarg i enriquidor des d'aquella vella posició de crossa insubornable del PSC fins això que ja són ara, un projecte autònom i únic. I que jo, i crec que molta gent, donava un gran valor a aquesta evolució.


Però aquesta darrera setmana han multiplicat declaracions i preses de posició en què és molt difícil de no veure-hi un canvi de rumb. Un canvi que desfà o, si més no, qüestiona una part d'aquest camí. Ignore les raons finals de tot plegat, per bé que comprenc les més evidents, però no per això deixa de preocupar-me. Si ICV se separa del bloc sobiranista i torna a bascular cap a un PSC més enfonsat que mai i més allunyat de la realitat que mai jo crec que hi perd el país, molt, però que també hi perden ells, Iniciativa. 


Pense que el país hi perd perquè ICV dóna al procés sobiranista una legitimitat superior que cap força no hi pot afegir. No tan solament per la història i la dignitat del vell PSUC, sinó també per la valentia dels darrers anys i la racionalitat amb què s'han acostat al debat. No ens enganyem: si ICV abandona el vaixell del dret de decidir, això serà més complicat. Sincerament, no crec que puguen canviar gran cosa ni originar cap daltabaix real. Estic segur que el procés sobiranista continuarà endavant també sense ells. Però no em reca de reconèixer que això no serà igual. Ni per a aconseguir la independència ni, sobretot, per a dibuixar el procés constituent posterior. 


Entenc que estan molt molestos amb la manera com s'ha anat portant tot plegat i amb la manera com, de vegades, són tractats --que crec que massa sovint no és ni justa ni constructiva--. Entenc que voldrien que fos d'una altra manera, però també que el seu perfil ideològic marca molt i els dificultat molt les coses quan es tracta de donar suport al president de la Generalitat, ni que siga per afegir-se a la protesta contra la llei Wert. I supose que les enquestes els posen nerviosos. 


És evident que tenen tot el dret del món de prendre qualsevol posició que creguen convenient. S'ho han guanyat a pols, amb tenacitat i rigor. Però abans de travessar cap ratlla que els allunye massa d'allò que avui és el corrent central majoritari de la societat catalana m'agradaria molt, i ja ho sé que és únicament un desig, que s'ho pensassen dues vegades. Per tots nosaltres, però també per ells. 

Mail Obert