Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

25.03.2013

La independència tarda massa?

Si encara no heu llegit l'article d'avui de Marta Rojals us recomane que ho feu abans de continuar. Amb aquesta capacitat única que té de descriure la quotidianitat, hi plasma una sensació que molts tenim cada dia. D'acord amb la independència. Però quan arribarà? No tarda massa? La gestió del temps evidentment comença a ser un problema. Anem bé? Anem massa lents? Ens queda temps?


No és gens fàcil de respondre a aquesta pregunta. Encara que l'independentisme siga un moviment de dècades, el procés de proclamació de la independència té com a data d'eixida l'11 de setembre, ara fa mig any. D'ençà d'aleshores, s'han fet unes eleccions que les ha guanyades clarament el bloc sobiranista, el parlament ha proclamat la sobirania, s'ha començat a elaborar la llei que ha de permetre la consulta i divendres vam saber que començava a actuar el Consell per a la Transició Nacional. Sincerament, des d'aquest punt de vista, no sembla pas que anem pas lents.


I tanmateix és evident que cada dia hi ha més gent que comença a estar neguitosa. És inevitable, perquè ara és l'hora de la política, dels polítics. I això complica el procés. El pla que CiU havia traçat per a les eleccions no va funcionar i el govern fa la impressió de no tenir cap drecera clara. No ens enganyem: és molt difícil de governar un dia a dia tan angoixant i volàtil i conciliar-ho amb el procés d'independència. Encara més si dins casa teua tens gent que treballa a la contra. Però no és tan sols CiU. Perquè, de fet, tot l'arc parlamentari està rebolicat i comencem a veure moviments intensos que no sabem ben bé on porten. Resituacions urgents i en algun cas sorprenents. Fins al punt que ja es parla de governs nous quan no fa ni mig any que tenim aquest.


I, en vista d'això, hem d'estar preocupats? Jo crec que encara no. Però també crec que hem d'estar ben a l'aguait. Perquè el procés d'independència reclama un temps curt i vol fites recognoscibles. A Europa les independències s'han fet en dos anys o tres, no pas més, i nosaltres, en aquest aspecte, simplement no hauríem de fer invents. 

Mail Obert