Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

31.01.2013

Això acabarà a la Zarzuela

D'ençà que això que en diem el cas Urdangarín ha anat prenent cos, la reacció de la casa reial espanyola ha estat d'alçar barricades, amb la voluntat que l'escàndol no tacàs el nucli dur de la casa de Borbó: és a dir, Juan Carlos, però sobretot el seu fill Felipe. El problema és que, a mesura que els jutges van escarbant, la barrera de defensa s'atansa més i més a aquest nucli dur. Tant, que podem pronosticar que ja sols és una qüestió de temps.


Jo encara ignore com és que el tabú sobre la casa reial espanyola es va trencar. Durant dècades la trama que protegia els borbons era tan espessa que ningú no sabia com penetrar-hi. De sobte, però, s'ha obert la veda i cada dia hi ha (males) notícies d'ells. Palma retira noms de carrers, demanen una fiança ni més ni menys que de vuit milions per a Urdangarín i --ep, alerta!-- els jutges comencen a tocar l'estructura de govern, l'equip de la casa reial, encausant el secretari de Cristina de Borbó.


I, d'aquesta manera, allò que fa pocs anys era una cosa del gendre díscol i que ara ja és molt difícil de no veure que també és cosa de la infanta, passa a ser ja cosa de la casa reial, de la seua estructura. Els borbons malden perquè tot plegat quede tan lluny com siga possible de Juan Carlos i de Felipe. Però les preguntes sense resposta --com ara per què Juan Carlos va decidir d'enviar lluny la seua filla i què en sabia ja aleshores-- insinuen noves sorpreses de gran transcendència política aquests mesos vinents.


I damunt la reina d'Holanda, que té la mateixa edat que Juan Carlos i uns anys menys de regnat va i abdica dient que ja no està capacitat perquè és massa gran i no pot entendre el país. Ai senyor...

Mail Obert