Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

23.01.2013

El xoc dels trens

Diu l'article 1.2 de la constitució espanyola que 'la sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l'estat'.


Per si no ho havíem entès, la sentència del Tribunal Constitucional contra l'estatut afirma que 'les nostres constitucions, des de la de Cadis, atribueixen la sobirania a la nació, formada per l'agrupació de ciutadans. El ciutadà és el titular de la sobirania i no hi ha, per tant, ciutadans de Catalunya com una cosa diferent dels ciutadans d'Espanya'. 


I encara, per tal que no reste ni una ombra de dubte de què volen dir, s'hi remarca que 'la sobirania nacional no és fragmentable ni tampoc ho és, en conseqüència, el poble espanyol. No és aquest un concepte federatiu, format per agrupació dels pobles de les diferents comunitats espanyoles'. 


En canvi, avui el Parlament de Catalunya dirà que 'el poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà'. Amb la qual cosa la màxima institució del Principat desobeeix i invalida la constitució espanyola, tant en el sentit literal com en la interpretació.


Com que el parlament és una institució legal, emanada indiscutiblement de l'ordenament jurídic vigent i elegida democràticament, la declaració en qüestió és un acte polític de la màxima rellevància. El famós xoc de trens. 


 


PD. Sobre la presència dels Països Catalans en la declaració de sobirania, m'adheresc completament al text de Joan-Lluís Lluís; ell de Perpinyà, jo de Bétera...

Mail Obert