Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

06.11.2012

Tres assassinats a l'Espai Mallorca

Ahir vaig participar, com a veí, en la protesta pel tancament de l'Espai Mallorca de Barcelona, abandonat per les institucions balears, tot i ser un magnífic pont d'entesa amb el Principat --o potser precisament per això. L'ambient era una barreja de pena i de decisió. El grup Crits i Renou va dir que provaria de mantenir obert l'Espai, i tot de personalitats li varen fer costat. Era de justícia per la feina que ha fet des de fa més d'una dècada, però també perquè matant aquest centre es cometen tres assassinats que no podem deixar impunes.


Amb el tancament de l'Espai Mallorca les institucions del PP proven, una vegada més, d'assassinar els Països Catalans. La relació entre nosaltres. Resulta ben paradoxal que avui estiguem, en aquest aspecte, molt pitjor que mai. Cada volta és més difícil que els llibres dels uns i dels altres circulen per tot el territori, que les cançons dels uns i dels altres sonen per tot el territori o que les televisions dels uns i dels altres es puguen veure en tot el territori. La culpa, la tenen sobretot el PP balear i valencià, però la situació demanaria també més decisió de Barcelona com a capital de la catalanitat. L'Espai Mallorca no hauria de desaparèixer perquè és una promoció inapreciable de la cultura de les Illes a Barcelona. Però també perquè enriqueix Barcelona d'una manera superlativa.


I és ací que hi ha el segon assassinat. L'Espai Mallorca va ser un dels primers centres que va reinventar el Raval de Barcelona com un barri del coneixement i de la cultura. Hi va arribar quan hi havia pocs espais decidits a endinsar-s'hi. I ha estat un pilar fonamental també de la cultura de la Ciutat Vella, del rovell de l'ou de Barcelona. La mort, el tancament, és en aquest sentit un mal precedent que caldria evitar de totes passades. L'Ajuntament de Barcelona, propietari del local, hi té molt a dir, en aquest punt.


En fi, el tancament de l'Espai Mallorca representa també l'assassinat d'una manera d'entendre la cultura i la societat. L'Espai era admirable per l'eclecticisme, per l'amplitud de mires, per la generositat. No havia demanat mai cap carnet a ningú, i s'hi veien escenes difícils de veure enlloc més. Gent molt allunyada ideològicament i culturalment que es trobava còmoda en un espai bastit per les institucions, però gestionat amb plena llibertat i sense ni una ombra de partidisme.


Els de Crits i Renou varen dir ahir que això no era un tancament perquè feien comptes de tornar-lo a obrir aviat. Esperem que siga així i que tots sapiguem fer-los costat. Pel bé de la cultura, de la llibertat creativa, del Raval, de Barcelona, de Mallorca, dels Països Catalans i de la llengua que parlem a Bétera, a la Pobla i a Arenys.

Mail Obert