Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

30.10.2012

Aran: no espanyolejarem

Quan es van bastir les estructures de l'autonomia vam cometre un error greu: copiar Espanya. I les nostres autonomies reprodueixen els pitjors vicis de l'estat en què van nàixer. Ara que tindrem una segona oportunitat, no espanyolejar hauria de ser una consigna bàsica. I això vol dir, per exemple, reconèixer sense condicions de cap mena el dret del poble aranès de decidir el seu futur i de respectar aquest principi bàsic, que a nosaltres no se'ns ha respectat mai.


Ahir el Consell d'Aran va reclamar el respecte al seu dret de decidir, si el Principat obria una nova etapa històrica. És una demanda absolutament legítima i que a parer meu només té una resposta possible: com vulgueu i quan vulgueu. La Vall d'Aran és una part d'Occitània que per motius històrics ha restat lligada administrativament al Principat de Catalunya. Per això els aranesos són una realitat nacional diferenciada que només hauria d'integrar-se a la nova república si ells volen i en les condicions que ells consideren convenients. I que té, no cal dir-ho, tot el dret del món de separar-se de Catalunya.


Tota altra posició que els partits catalans prenguen sobre l'Aran seria una còpia de la intransigència espanyola a l'hora d'entendre la diferència i de respectar-la i afebliria de manera important la legitimitat de les nostres reclamacions. Nosaltres podem dir als aranesos que ens semblaria interessant de restar junts. Crec sincerament que els podem dir que cap alternativa no els serà més favorable. Però, per damunt de tot, hem de respectar el seu dret de decidir. Dret que, no sé ni si tan sols cal dir-ho, no és comprable ni paral·lel al de cap altre territori del Principat. Perquè l'Aran, simplement, és una altra nació.

Mail Obert