Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

20.09.2012

Un plebiscit sobre què?

Les eleccions són a la vista. Segurament que el president Mas les convocarà un dia d'aquests i és probable que siguen abans d’acabar l’any. Tothom té al cap que, si és així, seran unes eleccions pràcticament plebiscitàries: més un referèndum que no cap altra cosa. Però, alerta, un referèndum sobre què?


CiU pot tenir la pretensió, legítima, de convertir-les en un plebiscit sobre el president Mas, a la recerca d’una majoria absoluta que avui no té. Seria legítim que ho fes, però decebedor. 


I no solament ells: tots els partits polítics poden oblidar el plebiscit i convertir-lo en unes eleccions més. Dedicar-se, per dir-ho així, a no a concretar la reivindicació d’independència expressada l’Onze de Setembre, sinó a fer aritmètica parlamentària: aquests, vejam si pugen; aquells, vejam si no baixen o desapareixen; els de més enllà, vejam quina coalició pot eixir de les urnes. També seria legítim, però seria, igualment, decebedor.


Perquè el plebiscit que, em sembla a mi, molta gent esperem és el que marca la ratlla entre independència o dependència. I més en concret, el que distingeix entre si l’hem de proclamar immediatament o si hem de passar uns quants anys més jugant a política i perdent temps.


Dependrà dels nostres partits i dirigents que això esdevinga un fet històric, un 14 d’abril, o que acabe essent una rutina més. Però jo diria que aquesta vegada tots tenim l’obligació de manifestar-nos i de pressionar. Perquè hi ha en joc molt més que 135 escons.

Mail Obert