Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

16.09.2012

La 'Catalunya noruega' sí que fa por a Brussel·les

M’ho va dir un amic ben situat a Brussel·les: 'La Unió no permetrà que sigueu una altra Noruega.' Ofuscat, com ho ha estat durant segles i ho serà sempre, l’espanyolisme ha començat a brandar l’espantall que una Catalunya independent seria expulsada de la Unió Europea sense tenir en compte tres coses importants. En primer lloc què pensa Europa. En segon lloc quina força té --Espanya vull dir. I en tercer lloc oblidant que hi ha estats europeus que no són part de la Unió. Tot això es resumeix en la frase del meu amic.


De primer perquè Espanya es pensa que pot vetar o condemnar o impedir coses com la independència de Catalunya, capacitat que clarament és fora del seu abast avui. És obvi que Espanya avui és un estat pària a Europa i Europa no li consentirà que, a més a més dels molts problemes que ja ha causat, encara en cause de nous.


Segonament, perquè allò que Europa pensa no és, clarament, allò que l’espanyolisme es pensa que pensarà. Ja n’he parlat abastament aquests dies i em remet a l’episodi ridícul del talòs de portaveu de la Comissió Europea castigat i obligat a penedir-se d'haver dit irreflexivament que Catalunya restaria fora de la UE. La Unió Europea no posarà ni un sol entrebanc a la república catalana.


I no ho farà, especialment ara, perquè per a la Unió Europea una Catalunya ‘noruega’ és un perill enorme, i aquest sí que els preocupa. De fet, tinc la seguretat que ara mateix preocupa més a la Unió Europea que Catalunya reste fora de la Unió que no hauria de preocupar a Catalunya restar-ne fora. I ho dic des de la meua militància europeista, pública i notòria.


Europa viu un moment molt perillós. La Unió ha estat concebuda amb el mandat d’incloure, no d’excloure. La Unió va forjar-se per unir tots els estats possibles i per això veu amb tanta por això que ara passa. Que hi haja països que abandonen la Unió o que l’euro siga un fracàs per a la Unió Europea. I és per això que no farà mai cap pas per expulsar Grècia de la Unió --els mesos van passant i no l’expulsa. Europa viu amb terror una seqüència de mapes en què el seu mapa siga menor en territori que no ha estat. Per tant, de cap manera no consentirà que Catalunya se’n vaja.


Oimés tenint en compte que no és gens clar que, fora de la Unió Europea o de l’euro, Catalunya visqués pitjor que no ara. De qui tenen por a Brussel·les és de Noruega, ara mateix el país més ric per càpita i més estable en termes econòmics d’Europa. I que no és part ni de la Unió Europea ni de l’euro, simplement perquè no vol.


Ara, Noruega és una anècdota explicable. Però, si Catalunya no formàs part de l’euro ni de la Unió i malgrat això anàs econòmicament bé, que tots sabem que hi aniria, la cosa ja no seria tant una anècdota com una dura impugnació del model amb conseqüències continentals.


La pregunta a respondre és: a la vista de tot això, per quin motiu hauria d’arriscar-se la Unió a deixar-ne fora Catalunya?

Mail Obert