Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

13.07.2012

Cal respondre amb fets

Ahir tant el conseller Mas-Colell com el president Mas van amollar la seua irritació en públic. No passa sovint, però la veritat és que tampoc no et tracten sovint com ahir fou tractat el conseller pel ministre Montoro. A l’eixida el professor esdevingut polític bufava i renegava, se sentia humiliat. Entenc la reacció humana, però necessitem que es transforme en reacció política, que no es limite a una mera enrabiada. Perquè mentre a Barcelona o a València ens mirem els uns als altres estupefactes, a Madrid posen la directa.


El govern espanyol aprofita les mesures econòmiques per destruir completament l’estat autonòmic i redibuixar el mapa polític de l’estat en favor del nacionalisme espanyol. Saben molt bé què fan.


Per això reforcen les províncies, a través de les diputacions. Per això eliminen l’autonomia municipal. Per això ofeguen de propòsit les comunitats autònomes. Perquè asfixiar és allò que persegueixen, quan l’estat rep un punt de benefici d’Europa i no el comparteixen amb les autonomies, ans les obliguen a rebaixar més el dèficit, fins a límits simplement irracionals.


Hi ha un gran disseny, no ens enganyem. El PP vol que el govern de l’estat sigui l’únic de debò, rebaixant del tot les autonomies i repescant les províncies com a antenes territorials apolítiques.


No sortiré pas ara a defensar l’autonomia. Però sí que vull dir que allò que el govern català es va trobar ahir de cara és l'atac més fort contra l’autonomia que s’haja vist mai --un atac que val igualment per als governs valencià i balear per més que hi voten favorablement…


El nacionalisme espanyol té un projecte i l’executa a tota velocitat. Per tant, és l’hora no simplement d’enfadar-se o d'irritar-se, sinó de respondre amb fets. És l'hora de proposar ràpidament accions nítides, concretes i rupturistes i és el govern qui té la responsabilitat política de fer-ho. Abans que no siga massa tard.

Mail Obert