Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

03.06.2011

Manifesteu-vos

Cal escoltar la veu del president d'Escola Valenciana. Ahir Vicent Moreno es va adreçar a tots els catalanoparlants, després de l'assemblea que va perfilar el moviment contra la supressió de les línies d'ensenyament en valencià. I va dir que l'atac d'ara era un atac contra tots, no contra uns quants. Que no era una cosa de valencians, o de mallorquins, sinó una cosa de tots –que rebrem tots.

La proposta del conseller Font de Mora d'eliminar les línies en català de les escoles valencianes és un dels atacs més greus contra la llengua que hàgem viscut aquests darrers anys –i n'hem viscuts molts. Especialment si, com sembla evident que passarà, va acompanyat d'una maniobra semblant a Mallorca. I, també, de més pressió judicial sobre les escoles del Principat.

Ells saben, i ho saben bé, que l'escola ha estat i és una de les barreres més poderoses i eficaces contra la destrucció planificada del país. Potser no se n'adonaren a final dels anys setanta i primers dels vuitanta del segle passat, quan es van posar pertot arreu les bases de la normalització a les escoles. Però ara la FAES, i darrere seu el PP, ho han entès del tot i han posat la proa, a tot el territori. Se'ns tiren a sobre, sí; a sobre de tots.

I per això la reacció obligatòriament ha de ser també de tots nosaltres. Al País Valencià la societat civil ja s'ha conjurat per fer d'aquesta batalla un gran combat per la llengua. També a les Illes. Però i al Principat? Avui publiquem a VilaWeb les primeres reaccions de gent del Principat que ja han entès que aquest és un atac contra tots. Però ens cal molt més. El 9 de juny hi haurà concentracions a les principals ciutats valencianes per protestar contra les intencions del conseller. I la pregunta és: no s'haurien d'organitzar també concentracions iguals a Girona, o a Barcelona, a les ciutats del Principat?

Mail Obert