Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

01.03.2011

Vuit anys són un excés

Avui Jona seurà al jutjat, en un cas que es pot acabar amb vuit anys de presó per a aquest jove acusat, sense proves clares, d'actes violents, pels fets del Forat de la Vergonya. Els seus veïns defensen que és innocent, com diu ell mateix, però la maquinària legal continua avançant. La lluita que Jona defensava s'ha guanyat, però potser la pagarà ell.

Jo no el conec i, per tant, no puc opinar si podia haver fet això que diuen que va fer, o no. Recorde les imatges impactants d'uns encaputxats llançant coets pirotècnics contra el MACBA a Barcelona, després d'una manifestació. L'acusen d'haver estat un dels qui tiraven coets, però no es poden eludir dos fets clau: que no el van detenir allà i que la imatge de vídeo amb què pretenen incriminar-lo és objectivament massa confusa per a reconèixer ningú.

Té sentit en aquestes condicions encarar aquest xicot amb la possibilitat de vuit anys de presó? A mi, em sembla excessiu. Vuit anys de presó són molts anys, fins i tot com a amenaça, i jo crec que el simple fet de demanar-ne tants hauria d'anar obligatòriament acompanyat de proves contundents contra seu, que en aquest cas no semblen que hi siguen. No fer-ho és frivolitzar perillosament la privació de llibertat i servir-se del poder de les institucions per fer por.

No defense que es llancen coets contra el MACBA, és clar que no. Però em demane si, per comptes de reaccionar a un conflicte endurint tant un judici, no tindria més sentit que tots plegats, sobretot els acusadors, invertírem el temps a escatir com és que passaren les coses que passaren; o siga, a entendre com és que l'Ajuntament de Barcelona volia fer més pisos encara al Born i per què, i de quina manera, els veïns hagueren de plantar-se per mantenir viu el jardí que havien fet del no-res.

Mail Obert