Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

02.02.2011

És la internacional...

La Internacional Socialista va decidir ahir, ahir!, d'expulsar el partit de Hosni Mubàrak, que fins ara representava Egipte en aquesta internacional, la qual agrupa també els partits socialistes del nostre país, el Socialdemòcrata Andorrà, el PSOE amb totes les variants i el PSF al nord. El dia 19 proppassat ja havia expulsat el partit de Ben-Alí, que representava Tunísia. En canvi, el dia 29 encara deia que no hi havia motius per a expulsar el PND egipci. I així anem marxant tots plegats.

Ho recordava vagament, però quan m'ho van explicar ahir, no vaig poder reprimir una expressió de sorpresa. És veritat: el partit de Mubàrak oficialment era membre de la Internacional Socialista. I ho era des de fa molts anys, malgrat que era prou evident com funcionava el seu règim. I malgrat el seu tarannà ben poc (gens) democràtic. Ah: els socialistes egipcis no eren pas un número i prou, sinó que hi lluïen. En el darrer congrés d'aquesta internacional, tingut a Atenes el 2008, un dels conferenciants principals va ser el senyor Mohamed Abdel·lah, un dels polítics egipcis més coneguts, del cercle íntim directe de Mubàrak. Per exemple.

Egipte, no sé si caldria recordar-ho, viu en estat d'emergència des del 1967. Vull dir en estat d'emergència declarat. Només es va suspendre durant sis mesos i quan Mubàrak va accedir al poder, després de l'assassinat de Sadat, el va tornar a implantar. I així s'ha mantingut durant dècades. Les organitzacions de drets humans s'han fet tips de denunciar, tots aquests anys, la manca de democràcia del país, els abusos contra els drets humans. I encara hi ha l'escàndol de les eleccions del 2010, que és a la base del moviment actual i amb què n'hi hauria hagut d'haver prou per a expulsar-los.

I tanmateix no va ser fins ahir que la Internacional Socialista decidí que el Partit Nacional Democràtic d'Egipte era una força política incompatible amb els principis que aquesta internacional diu que defensa. Tard. Pel cap baix, tard.

Tard, però significatiu, del desenfocament amb què, des d'Europa, s'han vist les coses que passaven a Egipte. I no ho dic tan solament pels socialistes...

Mail Obert