Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

17.01.2011

Ja no resta cafè, sembla

Aznar diu que l'estat espanyol fa fallida i que en tenen la culpa les autonomies. I, per sorpresa meua, tothom en parla, començant pel PP i pel PSOE, és clar. Fan fallida i s'acaba el cafè per a tothom? Bon senyal, pense...

És evident que tot plegat és una trampa. Els nombres del Banc d'Espanya canten. El 2009 l'estat espanyol tingué un dèficit de l'11,1% del PIB. I el repartiment d'aquest dèficit fou, segons el banc, aquest: 9,3%, degut a l'estat pròpiament dit, el 2,0 a les 'comunitats autònomes' i el 0,6 als ajuntaments i diputacions.

La resta és mentida i demagògia barata. Per cada euro de dèficit que es puga imputar a les autonomies, sempre n'hi haurà més de quatre que es podran imputar a l'estat. I això que algunes de les partides bàsiques de l'estat del benestar cauen de ple en la governació autonòmica, començant per l'escola i la salut. Per tant, si ningú malbarata recursos, és l'estat (i no cal ni recordar exemples com els de l'excèntrica planificació del TGV o determinats aeroports).

Ahir, responent a VilaWeb, el dirigent del Bloc Nacionalista Valencià, Enric Morera, deia que, posats a desmuntar organismes ineficaços, l'estat podria començar tancant les províncies i les diputacions'. Morera parla amb una lògica més que comprensible, però no és això que hi ha sobre la taula. Perquè, quan ells diuen que volen racionalitzar en realitat volen dir renacionalitzar, tornar a imposar el projecte de l'Espanya una.

Trenta anys després el pegot del 'cafè per a tothom' no s'aguanta, i encara menys el mite de l'Espanya moderna. Espanya ha anat vivint dels diners europeus i ha gastat a la babalà, pensant-se que era rica. I ara, acabada la festa, tornem allà on havíem començat: resulta que Espanya no s'aguanta dreta i que aquests darrers trenta anys no han servir per resoldre la desvertebració deguda. Doncs, això és tot un èxit, no?

Mail Obert