Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

02.09.2010

Sopem amb l'Estellés

Josep Lozano va fer una crida fa setmanes a imitar els Sopar Burns escocesos amb uns Sopar Estellés. La iniciativa ha pres i són moltes les poblacions on es faran. Enmig del batibull polític que tenim al nord i al sud i mar enllà és indispensable muscular la societat amb iniciatives tan senzilles com aquesta.

A Escòcia des de finals del segle divuit cada 25 de gener una enorme quantitat de sopars reten homenatge al poeta nacional Robert Burns. Són, és clars, més que sopar i parlen, és clar, més que de poesia. Però el ritual és eficaç; reunir a la gent, conversar, maquinar, emocionar-se junts i conjurar-se un any més pel país i per la cultura.

La iniciativa de Lozano no pot ser més oportuna. Al País Valencià el govern del PP ja està en una fase en la qual no amaga les seues intencions d'aniquilar la llengua. Les darreres mesures restrictives en camps clau com l'ensenyament o la comunicació deixen més clar que mai que al PP valencià 'el valencià' no li importa gens, més enllà de la utilització política. Encara més: que el preferiria mort. No és estrany així que algunes enquestes recents hagen creat inquietud per quan mostren que el País Valencià és una de les comunitats autònomes de l'estat amb menys sentiment autonomista.

Tots sabem que la realitat política del país i la social no són ben bé coincidents i els Sopar Estellés poden servir ara més que mai per a ajuntar aquell País Valencià invisibilitzat per la maquinària del PP. De moment sembla que més de vint poblacions de Guardamar a Vinaròs celebraran la festa en una primera edició un pèl improvisada però cridada a créixer més i més.

La resta del país, però, també té motius més que sobrats de sumar-se a la maniobra. Especialment al Principat i per dos motius. En primer lloc perquè el desencís per la divisió de les forces nacionalistes cara a les pròximes eleccions té un bon antídot en actes unitaris com aquest. Però també perquè en la perspectiva de la independència del Principat són més necessàries que mai iniciatives que ancoren el País Valencià fermament en la societat catalana i que siguen un recordatori de que més enllà de la Sénia s'estén el país, el nostre.

Mail Obert