Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

15.07.2010

Si els blocs ens ajuden

Ahir l'episodi del parlament i del referèndum va portar més cua. Després del cop d'efecte de Tena i de Bertran, el president del parlament mateix va respondre des del seu bloc explicant el vot que havia desfermat la polèmica. Li van respondre molts lectors i altres blocaires com Marc Belzunces o el regidor d'Esquerra per Barcelona, Ricard Martínez. Parlem. Parlem. Perquè això és el que més falta ens fa.

Doncs bé, Martínez fa una crítica, des de la coincidència ideològica i partidista amb Benach, en la línia de demanar-se si la gent entén unes decisions, probablement justificades des del punt de vista dels reglaments, però difícils de pair pel ciutadà corrent. N'hi ha, com Belzunces, que fan crítiques molt més dures, i hi ha un força blocaires que, des de posicions diverses, s'han sumat al debat (Josep Romeu, per exemple, o Francesc Mercadé, que com una de les veus clarament independentistes d'Iniciativa és un home a escoltar sempre). A la blocosfera convergent, no hi he trobat indicacions directes sobre el cas, però no m'han passat per alt comentaris raonats i poc ortodoxos com els de l'Albert Batalla sobre la proposta de Mas per a demà.

Què vull dir amb tot plegat? Que tenim temps encara i que hem de parlar. Passen coses molt grosses i el país fa bullida. És normal, per tant, que qualsevol gest tinga grans repercussions. Però, si volem convertir les eleccions de la tardor en alguna cosa més que en unes eleccions, i ho podem fer, el diàleg entre tots els independentistes és necessari. Amb generositat per part de tots, sense exclusions partidistes ni de cap mena, escoltant més que no pas cridant i respectant totes les visions i propostes. I canviant d'opinió si cal, com ha fet Esquerra amb la votació. Ernest Benach ha sabut agafar el bou per les banyes i aquest és el camí adequat. Si, a més a més, els blocs ens ajuden, mira que bé!

(Per cert, espere, impacient, els apunts de l'Uriel i de l'Alfons.)

Mail Obert