Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

20.04.2010

No sé què dir

D'aviació, no en sé gaire res, i de volcans, encara menys. Em guardaré, doncs, molt de donar una opinió radical sobre la qüestió de si els avions han de volar o no. Però em sembla que el caos degut a la cendra volcànica ha entrat en una via sorprenent: els governs europeus no deixen volar i les aerolínies volen volar. Sembla tan incompatible que no sé pas què fem avui.

Avui la Unió autoritza una certa represa dels vols. No de tots, però sí de la majoria. I això sense que les circumstàncies 'físiques' hagen canviat, aparentment, gaire. El núvol és el mateix avui que dissabte; si de cas, és més gros. Les partícules que dissabte ens deien que podien fer caure un avió són avui les mateixes. Què ha canviat, doncs?

Ha canviat la pressió de les companyies aèries, que diuen que la Unió Europea exagera; que la decisió de fer aturar els avions s'ha basat en dades numèriques, en projeccions, que no necessàriament són vàlides, que són massa teòriques. És una possibilitat, però no cal ser gaire llest per a entendre que els 185 milions d'euros que diuen que perden cada dia també són un argument poderós.

Jo no ho sé, si la Unió exagera. Ho dic clarament. Ahir es parlava molt dels avions de prova i de les dificultats que alguns deien que havien tingut, i crec que poca gent deu saber ara mateix què passa. Però també he de dir que em costa realment molt de creure que les empreses d'aviació facen pujar un centenar de persones en un aparell, si el perill és greu. Ara...

I és precisament aquest l'absurd de la situació. Si la Unió ha exagerat i volar entre la cendra volcànica no és tan perillós com ens havien dit, ens podríem haver estalviat aquest caos que ja fa gairebé una setmana que dura i que no afecta solament Europa sinó gent de tot el món. Ara, si la Unió tenia raó (i costa creure que prengués una posició tan dura sense fonament), aleshores tampoc ara no hauria de cedir; no, en tot cas, per un possible impacte econòmic.

Hi ha qui ho arregla dient que això ho resoldrà el mercat; que la gent agafarà l'avió o no, i que ja veurem si en cau cap. No m'ho crec. Em sembla massa bèstia que aquesta siga l'única manera de saber qui té raó en aquest afer tan estrany.

Mail Obert