Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

14.04.2009

Credibilitat

Em meravella la velocitat a què el mateix Partit Socialista, que solia qualificar de neoliberal Ignasi Guardans, de sobte haja trobat totes les qualitats en l'eurodiputat de CiU, coincidint amb el fet que ha acceptat un càrrec del govern espanyol. Jo tinc molt de respecte per la decisió de Guardans, que em sembla un polític seriós, encara que crec que ha perdut els estreps aquests darrers mesos. I és precisament per això que em molesta aquesta utilització barroera que van fer-ne ahir, convertint la seua trajectòria i la seua feina en poca cosa més que un simple joc electoral, de creació d'ambient.

Em molesta perquè tot plegat no és raonable. La credibilitat de la política se'n ressent, del fet que els polítics no siguen capaços de reconèixer res que faça bé un contrincant seu i, en canvi, creguen, o diguen que creuen, que tot allò que fan els seus és ben fet. Em molesta que la trajectòria d'una persona es limite a una simple utilització a curt terme, com passa ara, en favor d'algú o contra seu. Si Guardans ho feia malament abans, si hom deia que ho feia malament abans, puc entendre que ara hom salude el canvi, si l'afavoreix, però no que em diguen que no es podia 'malbaratar' el seu capital polític. Quin capital? El que criticaven? Que se n'hauria preocupat gaire, el PSC, del 'malbarament' de Guardans, si no fos que ara és una eina, una més, d'atac contra CiU?

Ja ho sé que la política és així, i que no ho fa solament el PSC, que tots els partits fan igual (no tots, ep!, però sí la immensa majoria), però això no m'impedeix de pensar que el sistema de partits que tenim és molt viciat i que m'agradaria de viure en aquells països on la crítica no es confon necessàriament amb la lleialtat, on és possible de discrepar sense haver d'estripar les cartes, o que te les estripen, i on els servidors públics entenen que les opinions d'un polític i les seues accions són alguna cosa més que un flaix de propaganda amb vista a les pròximes eleccions.

Mail Obert