Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

11.12.2006

Pinochet i Franco, la mateixa setmana

Pinochet s'ha mort al llit, com Franco. Pinochet era un dictador, com Franco. Un militarot indecent, com Franco. Matava gent, com Franco. Robava, si fa no fa, tant com Franco. Amb la mort Pinochet s'ha deslliurat d'anar a la presó, on ja el portaven, sinó que la biologia ho ha evitat. Però ací ningú no gosa encara plantar cara a Franco. Trenta anys després de la seua mort aquesta setmana veurem com Zapatero no és capaç d'anul·lar els judicis del franquisme: tots il·legals pel pecat de naixença. I eixa és una bona diferència amb Xile. Bachelet es nega a retre honors al dictador, es planta i posa Pinochet allà on ha de ser: només una anomalia temporal, un parèntesi a esborrar de la democràcia xilena. Zapatero però integra Franco en el fil de les legalitats històriques. Com que no poden anul·lar-se els judicis franquistes? I perquè? Si el règim va ser il·legal les seues accions ho eren. I si no s'anul·len, si no les anul·les Zapatero, és perquè no deus considerar-lo tan il·legal.

El president espanyol i el seu partit diuen que no volen anul·lar els judicis del franquisme i les condemnes a homes i dones de la talla de Lluís Companys o el rector Pesset Aleixandre perquè una decisió d'aquest volum representaria una explosió del sistema judicial espanyol. Home! exactament d'això es tracta. Un simple decret anul·lant qualsevol decisió política presa pel franquisme, en base a la seua il·legalitat, canviaria el país i l'estat com un mitjó. D'entrada la legalitat seria republicana, ja que va ser contra la república, i no contra els Borbons que no pintaven res, que Franco es va insurreccionar. I d'ací per avall tot potes enlaire. L'actual règim constitucional espanyol, i el dia a dia que patim, té tantes arrels franquistes que negar validesa jurídica als actes del dictador faria més feina en un sol dia als tribunals que totes les votades que hem fet des de que algú li va explicar a Adolfo Suarez que no hi havia més remei que acceptar la democràcia.

I, ep, anul·lar la legalitat del franquisme encara seria benvolent en excés. No parle de dur a presó a Manuel Fraga pels morts de Vitòria, posem per cas, perque igual no em seguiria ja ningú a aquestes alçades.

Mirat així és cert, però, que continua fent mal que a Xile Pinochet s'haja mort sense passar pels tribunals i sense veure des de l'altra banda les reixes, sí. Però ja voldria jo que Zapatero tinguera un poquet de la dignitat i la valentia que demostra tenir la presidenta Bachelet negant a Pinochet els honors de cap d'estat per que el seu mandat no és igual als altres sinó una anomalia contraria a la democràcia xilena.

Mail Obert