Opinió

 

<2/169>

Vicent Partal

23.03.2006

El procés de pau basc té el guió escrit

Els processos de pau no apareixen mai perquè sí ni s'obren d'una manera màgica. Els conflictes importants duren dècades i comencen a resoldre’s quan és una evidència assumida pels contendents que ningú no pot guanyar; quan, més enllà de la retòrica del dia a dia, ja se sap que no hi haurà vencedors ni vençuts, ni que el contenciós durara una generació, dues o tres més.

Quan passa això, normalment, uns i altres comencen a pensar en l’eixida possible d'un conflicte que ningú no pot aguantar permanentment durant dècades. I aleshores s'obre un pre-procés, normalment informal, en què no hi ha contactes directes, però sí d'indirectes. Uns i altres van temptejant discretament quins serien els punts d’acord i comença a dibuixar-se el full de ruta que l’acord seguirà. Un full de ruta en què els dos contendents accepten que hauran de cedir una part dels objectius maximalistes, però en què, normalment, la part dominadora es veu obligada a cedir més, com siga que, habitualment, el conflicte té l'origen en la sensació d’opressió que viu un contingent prou significatiu de l’altra part. Tan significatiu que ha pogut mantenir la pugna durant dècades.

Únicament quan el full de ruta és clar comença el procés de pau, que és lent i que demana un marge de maniobra a tothom, perquè cada part puga vendre a la seua clientela la nova situació i evitar tensions innecessàries. Normalment dura anys.
En un procés de pau, quan s’ha arribat en aquest punt, sempre se sap com s’acabarà. La qüestió és com arribar a aquest final.

Per exemple, tots sabem que Palestina i Israel seran dos estats independents que compartiran Jerusalem com a capital. O que el govern britànic es retirarà d’Irlanda, però que retindrà poders de tutela sobre la comunitat unionista del nord.

En el cas basc, el full de ruta diu que hi haurà dos processos paral·lels: una negociació entre ETA i el govern espanyol per a parlar dels presos, en què ETA renuncia a parlar de política. I una mesa de partits bascos, tots, que dibuixaran en un full en blanc un nou esquema institucional basc. Esquema que els bascos rubricaran via referèndum i que acceptaran tant ETA com el govern espanyol.

Ahir Zapatero i Ibarretxe van parlar respectant tothora aquest full de ruta. Prova que anem bé.

Mail Obert