Opinió

 

<150/169>

Vicent Partal

12.04.2005

Beiras

Ahir una crisi larvada de feia temps va esclatar finalment al Bloque Nacionalista Galego, el partit nacionalista més important de Galícia. El president del Consell Nacional, i segurament la figura més coneguda, Xosé Manuel Beiras, va dimitir i va renunciar a figurar a les llistes de les pròximes eleccions al parlament d'aquell país.
Reconec que fa molt que no seguesc al detall les interioritats de la vida política gallega. Per tant, no em puc manifestar sobre el perquè de la baralla. Ni sobre qui té raó. Però crec que no m'equivoque gaire, si dic que una divisió com aquesta a les portes d'unes eleccions no és el millor camí.
Galícia necessita un canvi, un relleu clar. Quatre anys més amb Manuel Fraga al davant de la Xunta són una perspectiva tremenda. Foragitar el PP del govern és un anhel compartit per molta gent, que potser solament comparteix això. Com passa al País Valencià també. No és una qüestió de matisos fins, ni de detalls primmirats. No. És molt més simple que tot això. Cada legislatura que el PP ha passat al davant de la Xunta o de la Generalitat Valenciana, ha representat anys de retrocés molt dur de les aspiracions nacionals. A les Illes el període del govern de progrés va aturar la màquina conservadora durant quatre anys. Però a València o a Galícia, el PP hi mana des de fa molts i molts anys, sense oposició real i amb les mans completament lliures.
Hi insistesc: no tinc prou dades per a saber valorar aquest incident de Beiras amb el BNG en la justa mesura. Però em fa pena i por. Això sí, que ho sé. Que entre uns i altres no deixen que Fraga puga regir quatre anys més els destins de la nació de Rosalia de Castro.

Mail Obert