Opinió

 

<124/169>

Vicent Partal

17.12.2007

'Si votes PSC, Bono usarà el teu vot contra Catalunya'

Al carrer de Nicaragua de Barcelona hi ha la seu del PSC, i fa dies que, del carrer de Nicaragua, n'arriben declaracions de to gruixut. Sorprenentment, no són tan sols de Joan Ferran i dels seus contra el nacionalisme. Aquests darrers dies dos pesos pesants, Miquel Iceta i Celestino Corbacho, han obert la boca contra la pensada de Zapatero de fer president del congrés espanyol José Bono. No és una simple qüestió de noms, ni de bon tros. A Nicaragua tenen por que un acostament entre el PP i el PSOE els deixe sense aire.

La insistència dels tambors i dels gestos públics comença a ser significativa. PSOE i PP preparen un gran tomb de la política espanyola, consistent a deixar els nacionalistes no espanyols fora de joc. El primer pas, i no és pas fantasia sinó una realitat, el van fer a Navarra, on el PSOE es va empassar tota la faramalla de declaracions en favor del canvi per donar suport al PP, però sobretot per evitar que el nacionalisme basc hi fóra decisiu. Però és l'anunci que Bono governarà al Congrés, si Zapatero guanya, que ha fet saltar totes les alarmes. El tabú es va trencar a Navarra, però que el nou tarannà prenga cos a Madrid és anar molt de pressa. Bono? A Bono, al congrés, tan sols el votarà el PP. Ni CiU, ni Esquerra, ni IU-ICV, ni PNB ni BNG, ningú pot votar Bono. A què treu cap, doncs, de proposar-lo? Senzill. El PP sí que pot votar Bono, si ve al cas. De fet, Bono podria ser militant del PP i ningú no ho notaria. L'anunci és un gest públic contundent. Un avís per a navegants.

És per això que l'espant del carrer de Nicaragua és sòlid. No perquè Bono caiga més simpàtic o menys, sinó per allò que Bono representa: la possibilitat que després del mes de març tota l'estratègia organitzada pels socialistes aquesta darrera dècada se'n vaja aigüera avall. El PSC sap que el seu 'mobbing' efectista a la societat catalana brandant l'espantall del PP es giraria contra seu, si passades les eleccions PP i PSOE s'entenguessin a Madrid. Si decidissin de negociar les condicions d'una legislatura a imatge i semblança de la navarresa. És a dir, d'una legislatura en què el PSOE seria el principal suport parlamentari del PP o, a l'inrevés (extrem aquest que encara no veig clar, tanmateix).

Si això passés, tot l'argumentari del PSC s'acabaria i, cosa pitjor, no sabrien cap on tirar. Mentrestant, la llista d'eslògans reciclats s'acumula i amenaça. 'Si votes PSC, José Bono usarà el teu vot contra Catalunya'. Per exemple.

Mail Obert