Opinió

 

<124/169>

Vicent Partal

16.10.2007

El Nobel

La concessió del Premi Nobel de la Pau a Al Gore i al Panell Intergoverns sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides ha mogut un cert enrenou. Jo me n'alegre. Sé que Gore és un polític, i un personatge públic, controvertit, però crec que és fonamental que s'entenga que la crisi ecològica en què ens trobem sumits és colossal i que treballant per resoldre-la treballem també per la pau del món. Al Gore fa molts anys que en parla, d'això, i el seu film 'Una veritat incòmoda' ha ajudat molt a estendre la idea que anem cap a un abisme ecològic. Ah sí!, i és ben comercial. Però és dolent això?

Em demane com pot ser dolenta aquesta comercialitat, si serveix per amplificar mediàticament el ressò de les investigacions que aquests darrers anys, d'una manera persistent, alerten que som a un pas de canvis de grans dimensions del nostre clima. Hi ha qui s'estima més de silenciar-ho. I hi ha qui diu, simplement, que és mentida. Hi ha, com passa també en el cas del creacionisme, qui mira de fer la sensació que la comunitat científica es troba dividida, sobre el canvi climàtic, i que, en conseqüència, cal prendre-s'ho tot amb una certa calma. I hi ha (Gore, el Panell de Nacions Unides i més) qui diu que no.

És cert que Gore, quan va ser vice-president, no va fer prou en aquest terreny. I és indiscutible que no va fer les coses fàcils, en la negociació del protocol de Kyoto. Però, en dient això, que és cert i que no té discussió, també cal dir que el sistema presidencialista dels Estats Units deixa poc marge a un vice-president i que Gore i Clinton no van viure el millor moment en el segon mandat del president demòcrata.

Potser Gore no era un bon polític i és millor com activista; és possible. Ara ha popularitzat la tesi que l'agressió ecològica del planeta és també una agressió a la pau; una tesi que no es pot prendre a la lleugera. Segurament que l'escena més punyent del seu film és quan demana si no podem pensar en cap més amenaça que la de Bin Laden. És poc això? Probablement, no és gaire. Que se n'ha aprofitat per refer la seua figura política? No hi ha discussió... Però, ep!, aquest home també ha estat una bandera molt eficaç i de gran impacte en un moment particularment confús. I eixe mèrit, no se li pot prendre ni... retreure. Crec.


(Per cert: Xavier Montanyà ja va escriure sobre Al Gore, fa unes quantes setmanes, un mail obert, ben diferent del meu d'avui.)

Mail Obert