Opinió

 

<112/169>

Vicent Partal

25.03.2009

L'eficàcia, això és

Reconec que, en un primer moment, vaig trobar molt divertides les imatges dels usuaris del tren de Girona aturant el comboi, i vinga pujar i baixar com una manera de protestar. Em va semblar que era una imatge agradable que aconseguia eficaçment el propòsit de denúncia. Però, al cap de pocs segons, el somriure se'm va glaçar en adonar-me que simple que fóra de resoldre els problemes quotidians dels usuaris d'aquests trens. N'hi hauria prou de recordar que els serveis públics han de ser, per definició, eficaços i... posar-ho en pràctica.

No vull dir que no passen coses estranyes en uns altres llocs, que n'hi passen també i moltes. Però fa ràbia haver de recordar que, en una societat moderna i més o menys opulenta com la nostra, l'eficàcia del servei públic s'hauria de donar per suposada. I en el nostre cas els anys van passant i la normalitat no apareix enlloc.

Hem de ser conscients, doncs, que hi ha un contracte íntim entre el ciutadà i l'estat que comença a esquerdar-se, que deixa pas a la desil·lusió, en el millor dels casos, a la desconfiança, normalment, i a la irritació, per poc que et distragues. I que de poc valdrà lamentar-se, si esclata d'una manera descontrolada. Perquè, en definitiva, se suposa que els poders públics cobren els impostos per facilitar la vida a la gent i no per fer-la-hi més difícil. En canvi, els anys van passant sense que es puga veure, ni viure, cap millora substancial en les coses senzilles que hem de fer cada dia, com ara agafar el tren.

Mail Obert