Opinió

 

<112/169>

Vicent Partal

29.01.2009

Si n'eren disset

Va passar divendres, però no s'ha sabut fins fa poques hores: dos míssils dels Estats Units van matar disset persones divendres en una zona remota del Paquistan. Divendres Obama ja era president. Segons que sembla, els míssils es van disparar per una ordre personal d'ell. En tot cas, aquests són els disset primers morts d'Obama. I em sobta que en fem tan poc cas, després del rembombori que hem organitzat amb el canvi a la presidència.

Oficialment, el secretari de Defensa diu que eren membres d'al-Qaida, tots disset. Això és tenir punteria, sí senyor. Però al Paquistan no ho veuen tan clar. Ni l'acció concreta ni la manera de fer-la, sense avisar les autoritats del país i fent servir avions no tripulats. Ni el mètode: de fet, els partits han demanat a Obama que ature aquesta mena d'accions. L'atac va ser al Waziristan, una zona amb una intensa activitat gihadista; més concretament, a Mir Ali, un petit poble, a poc passos de la frontera, on fa anys va lliurar-se una important batalla contra els talibans.

És veritat que Obama va dir durant tota la campanya electoral que volia retirar les tropes de l'Irac, però que, en canvi, pressionaria més al-Qaida. I això inclou, sobretot, pressió militar a l'Afganistan i al Paquistan. No és, per tant, l'atac allò que m'ha sorprès. Allò que m'ha sorprès és la discreció amb què l'hem rebut tots plegats: vull dir els diaris, els comentaristes, els lectors... I això, per favor, que s'entenga, primer i per damunt de tot, com una autocrítica.

(PD. Un lector em fa veure que dissabte passat alguns diaris ja en van parlar. No ho vaig veure però això no és cap excusa.)

Mail Obert