Opinió

 

<108/169>

Vicent Partal

22.06.2009

La CUP diu que no

Ahir la CUP va dir que no es presentaria a les eleccions al Parlament de Catalunya. Si bé les condicions semblaven molt favorables i hi havia una certa pressió pública perquè s'hi presentara, els militants de la CUP decidiren en una votació molt ajustada que la competició autonòmica no era cosa seua ara mateix. La configuració d'allò que alguns anomenen el tercer espai sobiranista, doncs, es va clarificant: la CUP opta per no tenir pressa i per concentrar-se en el poder local, que no és necessàriament poc.

Reconec que la votació m'ha sorprès. Sóc dels qui creuen que la CUP podria haver tret un resultat prou bo per a entrar al Parlament, arrapant una part del vot desencantat d'Iniciativa i d'Esquerra, car pot beure amb tranquil·litat de totes dues fonts. Dit això, que decidesca no presentar-se em sembla també un gest remarcable. Segurament que era més fàcil de dir que sí que no pas dir que no, i fins i tot més còmode. Segurament que haurien de donar menys explicacions presentant-se que no deixant de fer-ho. I tanmateix, han optat per no córrer. Alguns els titllaran de poc ambiciosos, però cal valorar també la coherència de model i la desgana de parlamentarisme. Si critiquem com s'han acomodat alguns a la vida parlamentària, per excés, que hi haja qui hi renuncie d'entrada, té també un gran valor.

Siga com siga, el tercer espai sobiranista que diuen no necessàriament perd, amb aquesta decisió, cap de les seues referències més importants. La CUP des dels municipis també pot fer molta feina i, si reeixira a entrar en l'Ajuntament de Barcelona, l'impacte polític segurament que fóra equivalent al d'entrar al Parlament de Catalunya. Però també és cert que, si algú aconsegueix de capitalitzar aquest tercer espai en les eleccions de l'any vinent, el futur de la CUP serà una mica més complicat perquè tindrà menys espai per a créixer.

Mail Obert