Opinió

 

<108/169>

Vicent Partal

03.03.2009

Zapatero hauria de llegir el Tirant

Davant les càmeres tot són crits i alegrois 'Ari, ari, ari Patxi lehendakari!' Però, darrere les càmeres, saben que han mossegat la poma enverinada. I que hauran de governar al País Basc de bracet amb el PP i que s'hauran de resignar a perdre en una mateixa jugada els dos aliats que els quedaven: el PNB i un BNG que ja tant és. Això, mentre senten la por al cos en veient que la Galícia jove i urbana vota PP i s'allunya del PSOE. I es demanen si no deu ser una premonició, posem per cas, de les europees. I encara hi ha la pesada de la Rosa Díez... 'Ari, ari ari' Zapatero?

És com una mena de tempesta perfecta. El mateix Zapatero que va començar l'etapa de president amb un suport històricament unànime: tothom contra el PP, veu ara com la seua estratègia va esmicolant-se i ja no té marge per a traure el vaixell de la zona de perill.

La derrota a Galícia fa mal. No solament perquè infla els pulmons del PP, que passa de trobar-se acorralat per la corrupció a haver guanyat la peça del ministre de Justícia de Zapatero i haver aconseguit la victòria més espectacular d'aquests darrers anys, tot en una setmana. La derrota a Galícia fa mal per la manera com arriba. Els socialistes sempre han donat per fet que a Galícia el camp rural donava força al PP, però no s'esperaven un suport tan clar de les ciutats i del vot jove als seus contrincants polítics. La crisi? Que Zapatero ja ha fet massa el putxinel·li? Que el bipartit ensopia les pedres i tot? Segurament, una mica de tot i tot males notícies.

Males notícies que l'equip de propaganda de Ferraz ha provat d'amagar amb això que presenten com una victòria a Euskadi. Patxi López potser serà lehendakari, però no ha guanyat, ni de bon tros, el PNB, ni ha satisfet les expectatives electorals que els socialistes s'havien fet. I ara, a més, arriba el calvari. Si López forma govern gràcies a un pacte amb el PP i UPyD el frontisme espanyolista deixarà ferida, i no solament al País Basc. I Zapatero perdrà un dels pocs suports que li restaven al parlament espanyol. I si acaba pactant amb el PNB, perquè, malgrat tot, és ben difícil d'explicar per què s'alia amb aquell company de viatge, aleshores la pressió mediàtica i política de Rajoy serà insuportable. Amb la Rosa Díez esperant a omplir una mica més el cabàs a cada votada. Qualsevol pacte és dolent per al PSOE.

...I s'acosten les europees i n'hi ha prou d'imaginar en quina situació es trobaria el partit socialista, si el PP guanyava les europees (cosa que, en vist d'això que ha passat a Galícia, no es pot descartar gens), i si Zapatero es troba sol al parlament, sense ningú que el vulga ajudar a aprovar els pressupostos, perquè ja no tindrà el PNB ni CiU, tampoc el BNG ni Nafarroa Bai, que no perdona allò que va passar a Navarra, ni Esquerra, que ara sembla que s'oferesca, però que, quan caiga la sentència del Constitucional o no tinguem encara finançament, simplement no tindrà marge de maniobra.

Zapatero hauria de llegir el Tirant perquè ja s'hi explica el mal que fa veure's obligat a fer el joc forçat.

Mail Obert