Opinió

 

<105/169>

Vicent Partal

12.11.2009

Garzón toca la flauta ...i el parlament balla

Què voleu que diga? No ho acabe d'entendre. Hem passat dècades sense llei electoral i ara tot són presses. I l'Oficina Antifrau, que els batlles metropolitans no volien veure ni en pintura, ara resulta que és imprescindible. Veig les sessions del parlament i em sorprenc perquè no ho entenc. No entenc que Garzón faça una de les seues i que tots ens posem a ballar al so que toca, com si el món s'acabara. Sense criteri propi...

És realment insòlit. Fa dècades que no tenim llei electoral. Perquè CiU no tenia gaire interès a fer-la, és cert, però tampoc no es pot dir que el tripartit ho haja intentat de debò, aquests set anys. I de sobte, en quaranta-vuit hores, Montilla i Mas sembla que pacten això que en diuen el model alemany i volen que ben aviat tinguem la llei nova que durant dècades molts hem reclamat inútilment. Per combatre la corrupció i la desafecció, diuen. Tan important és la detenció del batlle de Santa Coloma de Gramenet que aconsegueix en una setmana allò que no s'havia aconseguit en trenta anys?

No dic que la corrupció no siga un afer inquietant. Ho és. Però una simple instrucció, mal feta com sempre, de Garzón ha revolucionat el parlament com no havia vist mai abans. Passen els dies i el gran jutge continua sense demostrar res. Els paperots públics que ensenya no em mereixen gaire credibilitat i algunes de les acusacions que fa causarien hilaritat, si no fos que hi ha gent en la presó i, sobre això, poca broma. Em tem, en definitiva, que tot plegat acabarà en un nou episodi grotesc al qual ja ens té acostumats el geni de l'Audiencia espanyola i per això mateix em demane com és que tenim el parlament tan inquiet.

I la veritat és que costa de no demanar-se si tanta activitat sobtada, tantes declaracions, tant d'anar per feina, no té a veure, per exemple, amb qui era la següent de la llista de detinguts i com es va aturar? O si les manilles públiques no van ser un error, sinó un advertiment en clau política, igual que aquell desplegament tan colonial de la guàrdia civil al país dels mossos? Potser és que l'arbre no ens deixa veure el bosc.

Mail Obert