Opinió

 

<102/169>

Vicent Partal

29.01.2010

Espanya preocupa

Ja no ho poden amagar. Espanya preocupa Europa. I malgrat els escarafalls de Zapatero, a Davos les veus d'avís i de preocupació pel desastre econòmic són més contundents que mai. Amb acusacions greus contra les polítiques, però sobretot contra el 'model espanyol'.

Costa de pensar que no fa gaire, en ocasió de la tongada dels referèndums, vam sentir com un membre de l'actual govern espanyol opinava alegrement que, una Catalunya independent, la farien fora de l'euro. Costa, perquè aquell bon home, que parlava des d'una presumpta superioritat respecte de nosaltres, ara va i s'ha de sentir dir que és l'estat espanyol, i nosaltres encara a dins per tant, el que podria quedar fora de la moneda única, si les coses continuen així.

Jo no crec que això puga passar perquè, políticament, la UE no podria aguantar-ho, però la situació, més val que ens ho mirem de cara, és realment preocupant. Tant que el govern espanyol ha passat en un no res de la frivolitat de regalar quatre-cents euros a tothom a retardar l'edat de jubilació perquè no hi haurà diners a la caixa (poca broma!).

Les denúncies que vam sentir ahir a Davos i que repeteixen aquests dies molts diaris europeus van més enllà del govern actual i ataquen amb duresa el cor d'un model econòmic basat en l'aparença. Europa ha abocat una enorme quantitat de recursos a modernitzar Espanya i aquests han servit de ben poc a l'hora de la veritat. Per culpa de governs de tots els colors que durant dècades han fomentat un model econòmic basat més en l'especulació, l'existència d'empreses-sangonera o en un creixement colossal del sector públic que no en un model més aproximat al que tenen la resta dels europeus. Un model ple d'absurditats monstruoses: com el tracte d'Iberia a l'aeroport de Barcelona, la negativa a posar la gran velocitat pel corredor mediterrani o la política de reforçar Telefònica a tot preu, a costa de deixar el país del tot endarrerit en el desplegament de xarxes de comunicació.

(I per cert: tal com destaquen tots els economistes, el País Valencià, les Illes i el Principat són els que tenim un model econòmic més productiu, més europeu. Malgrat l'espoli sistemàtic de l'estat espanyol.)

Mail Obert