Opinió

 

<102/169>

Vicent Partal

30.12.2009

Trens i responsabilitat

Assumir el traspàs de rodalia de Barcelona de la RENFE no és qualsevol cosa. A partir del dia 1 de gener la satisfacció o desplaer dels usuaris repercutirà en la credibilitat de la Generalitat.

Conten que el president Terradellas estava molt content cada vegada que hi havia una manifestació de protesta a la plaça de Sant Jaume. Gat vell acostumat al gaullisme, sabia que la protesta era el reconeixement del paper central de la Generalitat en la vida dels seus ciutadans.

Això també ho sabia el seu successor Jordi Pujol. Hi ha un munt d'anècdotes, sobretot de la primera època, de quan arribava a un poble i hi havia una protesta diguem-ne pre-política (clavegueres, pavimentació, enllumenament...) Automàticament, accelarava qualsevol gestió necessària per a resoldre el cas, des de la presumpció que resoldre els problemes quotidians de la població legitimava l'autogovern de Catalunya.

Ara la tasca serà important. El mal funcionament de rodalia és, més que una pedra, un roc a la sabata. La situació és molt deficient encara i per anar bé el canvi s'hauria de fer visible aviat..., per més que el conseller diu que cal no esperar miracles. És legítim que el govern marque l'èxit del traspàs i vulga traure pit. Però no estic gens segur que, de la manera com s'ha fet tot això, es puga traduir en una millora visible i ràpida, i, per tant, en una nova dosi de legitimitat de la principal institució del país.

Mail Obert