Opinió

 

<102/169>

Vicent Partal

20.01.2010

De prop

Una de les conseqüències del debat de Vic és que es comença a veure que hi ha més d'un ajuntament que ha decidit de tirar pel dret, diguem-ho així, discretament. I més que n'aniran apareixent, perquè la política es veu sempre molt diferent des de més a prop.

Per a bé i per a mal. És difícil d'ignorar, per exemple, la pressió política que significa a Vic un partit obertament racista com PxC, pressió que poca gent sent fora de la ciutat, perquè és testimonial, o inexistent, a la major part del país. Aquest és un factor a tenir en compte i sense el qual no s'explica això que passa.

Però també és difícil d'ignorar que, des de prop, la realitat es veu amb molts més matisos i que les declaracions grandiloqüents, fetes a distància, es tornen generalment prudents en la proximitat, allà on la gestió es concreta cada dia. A Vic no és solament CiU que ha obert el debat, sinó també el PSC i Esquerra. Negant-se fins i tot a seguir les directrius de Barcelona, o de Barcelona i Madrid. Fet que invalida les etiquetes fàcils. Especialment, si també sabem que, per exemple, a la Conca de Barberà i en uns altres indrets els mateixos partits han adoptat mesures diguem-ne correctores de l'empadronament d'emigrants.

En una entrevista amb VilaWeb Salvador Cardús denunciava ahir la hipocresia d'una societat que, per una banda, accepta l'existència d'una llei d'estrangeria que fa il·legals persones que ja viuen ací i que, per una altra, demana als ajuntaments que se'n facen càrrec, ignorant la condició que els atribueix el govern de l'estat.

Coincidesc amb Cardús i coincidesc, per tant, amb la importància que el debat siga rigorós, perquè ens hi juguem molt. Per tal que això siga així caldrà frenar la demagògia que aquests dies s'ha fet servir, tant la dels uns com la dels altres, i posar les cartes amb claredat sobre la taula, encara que ens puga resultar incòmode o molest.

Mail Obert