Pagesos i cuiners és el lema del Fòrum Gastronòmic 2009. Una invitació a reflexionar sobre la cuina de la terra, sobre l'«ecocuina», l'«agrocuina», sobre el quilòmetre zero, el km 0, sobre cuiners i productors, pagesos i cuiners. Sessions, vuit d'específiques, perquè cadascú expliqui la seva filosofia culinària i es presentin els productes d'excel·lència de la cuina actual. Els cuiners volen productes de qualitat i confiança, amb una qualitat ètica. Els pagesos aposten per una activitat agropecuària amb valors, busquen una agricultura respectuosa amb el medi ambient. Aquest corrent de la diversitat ultralocal o de la biodiversitat són temes que, avui més mai, interessen.
En aquest marc, el Fòrum tindrà diferents mercats de la diversitat. Durant els cinc dies hi haurà el mercat del vi. Avui i demà, el mercat de productes artesans i ecològics, amb productors locals, alguns dels quals és, segons explica Josep Maria Matamala, responsable de la part firal, el primer cop que exposen en una fira. Destaca l'espai solidari, amb Slow Food, Intermón Oxfam i el Banc dels Aliments, que recolliran excedents d'aliments dels expositors per repartir entre els necessitats. D'altra banda, Portugal, destinació gastronòmica emergent, serà el país convidat d'aquest Fòrum.