| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dilluns, 6 de maig de 2024


dissabte, 26 de maig de 2007
>

El pessimisme com a estratègia



MARIONA SÒRIA.

«No, no està fet això.» Diu Jordi Hereu i el seu entorn que, amb els mateixos regidors que ara, 15, els socialistes de Barcelona ja es conformarien. Aquest candidat novell, molt verd en les arts del debat televisat, quan se li pregunta sobre les seves sensacions per a aquest diumenge, diu sempre que tendeix a ser pessimista. No és del tot cert. El que li passa és que lluita contra el que ell mateix anomena l'«efecte 2003», aquella afecció que va patir el seu predecessor, Joan Clos, que va anar a la cita a les urnes amb la impressió que n'era el guanyador. Fins que els resultats li van dir el contrari: va perdre cinc regidors d'una plomada. «No ho vam saber veure que ens aniria tan malament», reconeixen fonts socialistes.

El posat negatiu que Hereu ha adoptat amb força els últims dies de campanya també té un altre objectiu: mobilitzar el seu electorat, una via que després de les anàlisis socialistes sobre l'estampada del 2003 s'ha revelat com la solució als seus problemes. «A Nou Barris –diu un d'aquests analistes–, en les últimes municipals hi va haver meses que van registrar un 30% de participació. I tot i així, un 80% dels vots eren per a nosaltres. Imagina't què passaria si aconseguíssim reduir l'abstenció.» Una explicació aclaridora de per què quasi dos de cada tres actes que ha fet Hereu durant la campanya s'han celebrat en aquest districte, inclòs el simbòlic acte de final de campanya.

La tàctica de Jordi Hereu dels quinze dies de campanya ha estat mantenir un to molt suau. S'ha dedicat a explicar cada dia una proposta diferent i només quan li ho preguntaven carregava contra les propostes dels altres partits. Sense estridències ni idees bomba, ha estat constantment reclamant el vot al PSC –algun dia se li ha sentit el verb implorar–, per enfortir la seva posició dins d'un govern tripartit, que ell creu necessari o, de fet, inevitable.

Basculant constantment sobre la idea de la cohesió social –una frase que pronuncia independentment del tema que estigui explicant o de quin sigui el seu públic–, Hereu s'ha compromès a basar la seva acció de govern als petits projectes, enterrant definitivament els grans esdeveniments que tant van marcar l'últim mandat de Clos. El candidat ha evitat temes conflictius per elaborar una «campanya en positiu». Diumenge, Hereu té la fita personal de revalidar-se com a alcalde de Barcelona, davant dels ciutadans i del seu partit, per fer un relleu generacional que encara no ha acabat.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Portabella es proclama «hereu» de la Barcelona rebel

>Només 24.461 electors votaran per correu, la meitat dels que ho van fer en les eleccions catalanes

>Un tren que porta cua

>La lluita pels últims bastions convergents

>Carod argumenta que el PSC i CiU tenen «la gola profunda» perquè s'ho empassen tot de Madrid

>Cinc sense pietat

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.