| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | dijous, 25 d'abril de 2024


dijous, 11 de setembre de 2003
>

Jordi Pujol anuncia eleccions per al 16-N

El President descarta celebrar els comicis el 9 de novembre per evitar interferències de la contesa a Madrid

Nega que dilluns informés Aznar de la convocatòria electoral abans de comunicar-la a tots els catalans

Mas rebutja dimitir el càrrec de conseller en cap i afrontar la campanya només com a candidat de CiU

VICENÇ PLANELLA . Barcelona
Jordi Pujol va desvelar ahir l'última incògnita del seu mandat de 23 anys com a president de la Generalitat anunciant que les eleccions en el Parlament se celebraran el 16 de novembre. El cap del govern català va descartar l'opció de fer els comicis una setmana abans, el dia 9, per evitar coincidències amb la contesa autonòmica a Madrid i mantenir-se fidel al principi de donar tota la transcendència possible a les eleccions al Parlament. Pujol va negar que dilluns comuniqués la data dels comicis al president espanyol, José María Aznar, a la vegada que el candidat presidencial de CiU, Artur Mas, va rebutjar deixar el càrrec de conseller en cap per afrontar la campanya.


+ Jordi Pujol, durant la gravació del tradicional missatge amb motiu de la Diada.  Foto: EFE.
Jordi Pujol va posar ahir un accent electoral als actes de celebració de l'Onze de Setembre, els últims que viurà com a president de la Generalitat, precipitant l'anunci de la pròxima convocatòria dels comicis en el Parlament. A primera hora del matí va reunir en sessió extraordinària el Consell Executiu per completar el precepte legal de consultar als membres del seu govern la data de les eleccions. Pujol, però, va assistir a la trobada amb la decisió presa de convocar els catalans a les urnes el 16 de novembre per mantenir-se fidel, com va recordar ahir, a un dels principis que ha caracteritzat el seu llarg mandat presidencial: «Durant 23 anys he dit que volia que les eleccions catalanes es fessin soles.» Un dels consellers assistents en la reunió va indicar les dues reflexions bàsiques que els va fer Pujol: «Ser coherents i separar al màxim les eleccions catalanes de les espanyoles.» Aquesta determinació del President anava en detriment de l'alternativa de fer la contesa el 9 de novembre, que hauria coincidit la primera setmana de la campanya de la contesa catalana amb la celebració de les autonòmiques a Madrid, fixades per al 26 d'octubre, i amb les repercussions de l'enfrontament entre el PP i el PSOE. Pujol va admetre que temps enrere havia considerat el 26 d'octubre com la millor data per fer les eleccions catalanes, però va indicar que la va desestimar quan l'escàndol dels diputats trànsfugues del PSOE va culminar amb la repetició dels comicis en l'Assemblea de Madrid. En aquest sentit, va respondre a les crítiques que li ha dedicat el PSC per haver ajornat la convocatòria electoral, en un intent d'afavorir les possibilitats del candidat presidencial de CiU, Artur Mas, culpabilitzant els socialistes de l'endarreriment de la contesa en el Parlament per «l'espectacle lamentable, penós i vergonyant» que fan a Madrid. Jordi Pujol, però, també va treure una conseqüència positiva de la data triada ja que confirma la seva voluntat personal i la del govern de CiU d'esgotar la legislatura en el Parlament. Un altre principi que va convertir en un element d'atac a l'aspirant presidencial del PSC, Pasqual Maragall, va ser: «A l'inici de la legislatura s'havia dit que no duraríem i, fins i tot, hi va haver un polític que va organitzar travesses sobre si duraríem sis mesos o nou.» Les explicacions del president de la Generalitat sobre la tria del 16 de novembre van topar per tercer cop amb els socialistes quan va negar que dilluns aprofités la seva reunió informal amb José María Aznar per informar-lo de la data de les eleccions catalanes. «A l'única persona a qui li vaig dir anit va ser al president del Parlament», va puntualitzar Pujol. També Artur Mas va desmentir ahir aquesta imputació del PSC i la va considerar com «un despropòsit». Mas, a més, va rebutjar la reclamació que li han formulat els seus oponents perquè dimiteixi el càrrec de conseller en cap i afronti en igualtat de condicions una campanya electoral que començarà el dia de Tots Sants.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> El PSC reclama a Mas que deixi el govern i que aturi la propaganda institucional

> Agraïment a 23 anys de confiança

> El concert de Raimon a Pineda de Mar i la fira d'Arenys de Munt, les cites de la Diada

> La festa a l'Arc de Triomf denuncia la «retallada de llibertats global» després de l'11-S nord-americà

> Catalunya necessita un nou Estatut?

> L'ENQUESTA

> La bandera espanyola, a la bugaderia

> Els joves independentistes de Mataró celebren de manera separada la Diada amb manifestos

> El calendari electoral

> L'Onze de Setembre omple d'actes folklòrics i d'ofrenes florals els municipis de la demarcació

> Com cada any

> 11 de setembre, cap a un nou Estatut per a Catalunya

> La guerra de banderes no afecta Tiana, l'únic municipi on només s'hissa la Senyera

> Jordi Pujol anuncia eleccions per al 16-N

> El PSC reclama a Mas que deixi el govern i que aturi la propaganda institucional

> Agraïment a 23 anys de confiança

> La festa a l'Arc de Triomf denuncia la «retallada de llibertats global» després de l'11-S nord-americà

> «Vull agrair al poble de Catalunya el que ha fet»

> «Vull agrair al poble de Catalunya el que ha fet»

> «Vull agrair al poble de Catalunya el que ha fet»

> Per un nou Estatut

> I brindarem tot maleint la memòria de Felip V

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.