| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 19 d'abril de 2024


diumenge, 29 de juny de 2003
>

Reus s'aboca amb Sant Pere

La ciutat respon, com sempre, a la cita amb l'acte més identitari de la festa: l'anada i tornada de Completes

Els grups festius protagonitzen la jornada més intensa del Sant Pere 2003, que acabarà avui a la tarda

NATÀLIA BORBONÈS . Reus
Milers de persones van seguir ahir el desenvolupament de l'acte més tradicional de la festa major de Reus: l'anada a l'ofici de Completes. Malgrat el fort xàfec que va caure al matí, i que va fer pensar que potser el Patró volia renyar la ciutat per alguna cosa, el temps va aguantar fins al vespre i no va afectar la desfilada dels grups festius i de la corporació municipal de la plaça del Mercadal a la prioral de Sant Pere i el retorn posterior. El ritu es va tornar a complir: les tres claus van obrir l'arca de la prioral que guarda el bust reliquiari de sant Pere, que estarà a la vista dels reusencs fins avui al vespre. La tronada i un espectacle pirotècnic van donar pas a les revetlles.


+ A dalt, ball solemne curt de l'Àliga. A sota, el bust de sant Pere. I al costat, la tronada, que va encendre l'alcalde de Mataró.  Foto: A. SEBASTIÀ/ROSER SANS.



Els grups festius de la ciutat van començar a ballar i aixecar castells alhora a la plaça de Sant Pere en el moment en què el seguici d'autoritats -corporació municipal, alcaldes del Baix Camp i, com a convidat d'honor, l'alcalde de Mataró, Manel Mas, que va arribar a Reus acompanyat pels gegants de la seva ciutat-, precedit pels macers, va entrar a la prioral per assistir a les Completes. Era un quart de deu de la nit. La teiera feia molt poquet que cremava i a la petita plaça no hi cabia ni una agulla. Molts reusencs saben que aquest és un moment -el de davant de la prioral- molt especial i intens de la festa, i no se'l volen perdre. Dins al temple, els assistents a l'ofici contemplaven el moment en què les tres claus -una en poder de l'alcalde i les altres dues, en el del prior- obrien l'arca, d'on va sortir el bust de sant Pere, ocult a la vista durant la resta de l'any. Els cants, els goigs i les pregàries es van succeir en l'hora següent. Mentrestant, a la plaça del Mercadal s'anava congregant una gentada, que esperava el retorn del seguici. Va ser en aquest moment, en què les Completes encara duraven, que es va començar a muntar la tronada. La forta i inesperada pluja del matí -i quasi exclusiva de Reus, ja que en pobles propers no va caure ni una gota- va fer tornar encara més prudents els muntadors de la tronada, que van esperar fins al límit per escampar la pólvora i els mascles damunt la plaça empedrada. Ahir al vespre, com cada any, els reusencs van mostrar la seva fidelitat i predilecció per l'acte que identifica més la festa major de Sant Pere i li dóna tot el seu sentit.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> La tronada corona les Completes amb el Mercadal a vessar

> «Tornant a fer girar les tres claus, donem per tancada la festa»

> El que més desitja una dona

> La pera no és ningú

> Reus viu massivament la festa major de Sant Pere

> Sant Pere Peta Fort.

> «El patró de Reus és aquell timoner que ha d'anar redreçant la barca»

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.