Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La diada dels escriptors

Josep Pla

Miguel de Cervantes

William Shakespeare


dimecres, 23 d'abril de 2014
Avui, 23 d'abril, és la diada de Sant Jordi, patró de Catalunya. Com és costum, les persones estimades es regalen llibres i roses, veritables protagonistes d'una festa marcada pel civisme i la convivència, també celebrada, ça i lla, a la resta del país i en algun lloc de fora.

Tal com la vivim avui, la diada de Sant Jordi té una vuitantena d'anys: el 7 d'octubre de 1926 es va fer per primera vegada el Dia del Llibre, en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes, a proposta de l'editor i escriptor valencià Vicent Clavel (a partir del 1930, el Dia del Llibre es va fer coincidir amb Sant Jordi). El 23 d'abril, de fet, és una data clau per a la literatura perquè aquell dia es van morir o van néixer no sols Cervantes, sinó també Josep Pla, William Shakespeare, Vladímir Nabokov i Garcilaso de la Vega.

A partir de la Diada de Sant Jordi, la UNESCO va decidir el 1995 de retre un homenatge universal als llibres i els autors el 23 d'abril, com a data 'per a fer descobrir el plaer de la lectura i per a valorar les destacables contribucions dels qui han impulsat el progrés social i cultural de la humanitat'. Des d'aleshores, per Sant Jordi la institució internacional celebra cada any el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor i lliura el Premi UNESCO de Literatura Infantil i Juvenil Pro de la Tolerància.

Josep Pla


Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897-Llofriu, 23 d'abril de 1981) fou un escriptor i periodista català essencial en la modernització de la llengua catalana i en la divulgació de la tradició històrica i cultural del nostre país. Amb un estil que combina els girs populars, la simplicitat expressiva i la creativitat en les metàfores i les comparacions, la seva extensa obra abasta gairebé sis dècades i més de trenta mil pàgines entre llibres i articles d'opinió, cròniques periodístiques i reportatges sobre els nombrosos països on va viatjar i que són un singular testimoniatge de la història del segle XX. L'obra de Pla s'ha convertit en una valuosa memòria, entre real i recreada, de mig segle de la societat, el paisatge i la vida catalans.

Miguel de Cervantes


Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 29 de setembre de 1547-Madrid, 22 d'abril de 1616) fou un escriptor en castellà conegut sobretot per la seva novel·la del Quixot. És considerat un dels autors més influents de la literatura universal i la seva obra ha modificat la manera d'entendre la novel·la, especialment en l'àmbit hispànic i anglès.

William Shakespeare


William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, 23 d'abril de 1564-23 d'abril de 1616 segons el calendari julià; 3 de maig de 1616 del calendari gregorià) fou un dramaturg, poeta i actor anglès, considerat un dels més grans de la literatura universal. Les seves obres han estat traduïdes a les principals llengües i les seves peces dramàtiques continuen representant-se per tot el món, com les comèdies 'El somni d'una nit d'estiu' i 'Molt soroll per no res', i les tragèdies 'Romeu i Julieta', 'Juli Cèsar', 'Macbeth', 'Hamlet', 'El rei Lear' i 'Otel·lo'.

MATERIALS

  • Sant Jordi
    Format:Web
    La Generalitat de Catalunya celebra la diada de Sant Jordi amb moltes activitats.
  • Catalan Day
    Format:Web
    Explicació en català, castellà i anglès de la diada de Sant Jordi.

QUE HO SABIES?

  • Devers el segle XV ja es té constància d'una fira de roses per Sant Jordi, al pati i als voltants del palau de la Generalitat de Catalunya.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Auca de Josep Pla (1897-1981).
El Quixot, en versió interactiva.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua