Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Josep Pla, mestre de l'ofici d'escriure

El Pla periodista

L'estil

Escepticisme, ironia


dilluns, 13 de març de 2006
El 23 d'abril vinent, dia de Sant Jordi, farà vint-i-cinc anys de la mort de Josep Pla i Casadevall, un dels prosistes catalans més remarcables del segle XX, autor d'una obra literària i periodística monumental.

Esperit inquiet, humanista dotat d'una curiositat sense límits (condició indispensable de l'ofici de periodista), en Pla va conrear, amb un estil inconfusible, gèneres distints: novel·la, dietari ('El quadern gris'), biografia (els cèlebres 'Homenots'), llibre de viatges, crònica i reportatge periodístics...

Una gran part dels seus escrits són aplegats a l'Obra completa, memòria ingent del temps que li tocà de viure, de la gent i del paisatge del país, de grans esdeveniments internacionals, del pas del temps, ineluctable, com ell mateix deia.

Figura políticament i ideològicament controvertida, sobretot per la seva actuació a l'exili durant la guerra del 1936-1939, el jurat del premi d'Honor de les Lletres Catalanes li va negar repetidament el guardó. Nogensmenys, Pla, personalitat complexa, figura entre els escriptors catalans més llegits i populars de tots els temps, i la seva obra es dreça com un testimoni excepcional d'una bona part de la vida catalana del segle passat.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.

El Pla periodista


+ Carnet de premsa de Josep Pla.
La carrera literària de Josep Pla es remunta a la dècada del 1920 i s'inscriu en la pràctica del periodisme, de primer a La Publicitat i després a La Veu de Catalunya, dos dels diaris catalans més importants de l'època. En Pla féu de corresponsal a França, Itàlia, Anglaterra, Alemanya, Rússia i Espanya. De fet, els seus primers llibres són encàrrecs periodístics: 'Coses vistes' 'Cartes de lluny', 'Rússia'... Passada la guerra, va menar una vida sedentària a l'Empordà nadiu, si bé, els anys 1950 i 1960, gràcies als reportatges que li va encarregar el setmanari Destino, va poder reprendre l'activitat viatgera.

L'estil


+ L'Obra completa consta de quaranta-sis volums.
Als seus escrits periodístics, i, de fet, a tota la seva obra, Pla empra un llenguatge popular i planer, precís i ric, amb què vesteix el seu punt de vista sobre els temes més variats. L'autor empordanès projecta la seva mirada particular a personatges, anècdotes, esdeveniments, paisatges, pobles, ciutats i països, descrits amb amenitat, ironia i humor.

Escepticisme, ironia


+ L'escriptor de Palafrugell es malfiava d'utopies i d'idealismes.
Pertanyent a una família de petits propietaris rurals de Palafrugell (Baix Empordà, o Empordanet, com en deia), en Pla, després de vint anys de rodar per Europa, va instal·lar-se al mas Pla de Llofriu (Baix Empordà) i va fer bandera dels seus orígens pagesos, d'un pregon lligam a la terra. Exagerada o no, aquesta reivindicació de l'ascendència pagesa s'adiu amb la ironia i l'escepticisme de l'autor, que es malfiava d'utopies i d'idealismes.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'obra completa de Pla, editada pel palafrugellenc Josep Vergés entre el 1966 i el 1992, consta de quaranta-sis volums: unes trenta mil pàgines. Fa encara no dos anys que Edicions Destino i Enciclopèdia Catalana en van publicar una nova edició, venuda als quioscs.
  • De l'obra en català d'en Pla, se n'han fet traduccions a llengües com l'alemany, l'anglès, l'espanyol, el francès, l'italià, el neerlandès...
  • La sèrie 'Homenots' comprèn una cinquantena llarga de retrats de personalitats del país, més o menys contemporànies d'en Pla: artistes, escriptors, polítics...; total, quatre volums de l'Obra completa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Diccionari d'idees 'planianes'.
Llista cronològica dels seus viatges.
I també...
  • Ruta Josep Pla: un tomb pel paisatge empordanès més lligat a l'escriptor.
  • Carnet de premsa d'en Pla, quan ocupava la corresponsalia de La Publicitat a Londres.
  • El seu conservadorisme, explicat per ell mateix.
  • La ciutat de Nàpols, vista pel periodista de Palafrugell.
  • Elogi, fet per en Pla, d'un gran periodista contemporani seu, Eugeni Xammar.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua