Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El geni arquitectònic de Le Corbusier s'exposa a Barcelona

Gran exposició

Le Corbusier i Catalunya

Familiar amb l'obra de Gaudí


divendres, 7 de març de 2014
Charles-Édouard Jeanneret-Gris, més conegut per Le Corbusier (La Chaux-de-Fonds, Suïssa, 6 d'octubre de 1887 – Ròcabruna, Occitània, 27 d'agost de 1965), és una de les figures principals de l'arquitectura del segle XX, que va més enllà de la mera creació d'edificis. Les seves idees en urbanisme, disseny de mobiliari i unió de l'arquitectura amb el paisatge de l'entorn es concretaven en cinc punts: els 'pilotis' o elements sustentadors de formigó en forma de T, les terrasses jardí, la planta oberta, la finestra longitudinal i la façana lliure.

Aquest suís universal també fou pioner en els estudis de millora dels habitatges de les classes més baixes i de les condicions de vida dels residents de les ciutats més congestionades, amb els seus grans blocs de pisos. La seva empremta es pot observar a Europa (sobretot a França i Suïssa), Amèrica i l'Índia, on va participar activament en la planificació de la nova capital dels estats del Panjab i Hariyana, Chandigarh, la dècada del 1950.

Gran exposició


Le Corbusier fou, a més, un artista multidisciplinari amb una obra que s'estén també a l'interiorisme, la pintura i el dibuix, l'escriptura i l'edició (va deixar una quarantena de llibres), la fotografia i fins i tot el cinema. La majoria d'aquestes facetes es concentren a l'exposició 'Le Corbusier. Un atles de paisatges moderns', que es fa al CaixaForum de Barcelona del 29 de gener a l'11 de maig. Amb dos-cents quinze objectes provinents del Museum of Modern Art de Nova York (MoMA) i de la Fondation Le Corbusier de París, 'Le Corbusier. Un atles dels paisatges moderns' és l'exposició més important que se li ha dedicat els últims vint-i-cinc anys i fa un itinerari complet per totes les fases de la seva obra a través d'una extensa col·lecció de dibuixos, pintures, projectes arquitectònics i maquetes d'edificis.

Le Corbusier i Catalunya


Juntament amb Walter Gropius i Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier fou una de les referències del racionalisme, un estil arquitectònic que va inspirar directament el catalanisme republicà. De fet, Le Corbusier va ser mestre directe de Josep Lluís Sert (amb qui va mantenir una prolífica correspondència durant dècades) i inspirador, juntament amb la Bauhaus alemanya, d'aquell importantíssim moviment renovador que van integrar Josep Torres Clavé, Sixte Illescas i Raimon Duran i Reynals sota el paraigua del Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans per al progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC), que va pensar el Pla Macià.

Familiar amb l'obra de Gaudí


Tot i que sovint s'ha descrit Le Corbusier com el Pablo Ruiz Picasso de l'arquitectura, per al comissari de l'exposició a Barcelona, Jean-Louis Cohen, també es poden establir uns quants paral·lelismes entre la llibertat creativa de l'arquitecte suís i la d'Antoni Gaudí. De fet, Le Corbusier va experimentar amb estructures complexes ben inusuals a l'època, en la línia de l'arquitecte català, i és ben segur que va conèixer de primera mà l'obra de Gaudí en les seves visites a Barcelona.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A vint-i-nou anys Charles Édouard Jeanneret-Gris es va traslladar a viure a París, on va adoptar el pseudònim Le Corbusier, una variació humorística (juga amb la paraula 'corb' en francès) del cognom del seu avi matern: Lecorbésier.
  • El 27 d'agost de 1965, en plenes vacances a la seva caseta a Ròcabruna-Caup Martin (Provença), es va saltar les indicacions mèdiques i se'n va anar a nedar. Uns pescadors el van trobar mort poc després, probablement a causa d'un atac de cor.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Canal 33: notícia sobre l'exposició.
Apunt sobre Le Corbusier, GATCPAC i el Pla Macià.
Vídeos de RTS.ch: L'architecte de la modernité.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua