Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'obra de Josep Lluís Sert, a la Fundació Miró

De Barcelona...

...als Estats Units

L'arquitectura de Sert


dilluns, 28 de febrer de 2005
Des del 25 de febrer la Fundació Joan Miró, situada al parc de Montjuïc de Barcelona, ofereix una exposició sobre l'obra de Josep Lluís Sert, considerat l'arquitecte català més internacional del segle XX. L'exposició duu el títol 'Sert, mig segle d'arquitectura 1928-1979', i s'allargarà fins el 12 de juny. (Recordem que l'edifici de la Fundació Joan Miró és una de les obres més representatives de Sert, que fou amic de Joan Miró i que va vincular-se a aquesta institució de bell començament).

'Sert, mig segle d'arquitectura 1928-1979' comença amb una semblança de Josep Lluís Sert, nat a Barcelona el 1902, de casa bona i maneres aristocràtiques, però molt compromès socialment, que va esdevenir un representant insigne de l'arquitectura moderna i va atènyer un gran prestigi internacional.

La semblança de l'arquitecte barceloní serveix d'introducció a una visió de la seva trajectòria professional, que l'exposició estructura entorn de nou projectes, d'una gran vàlua artística i molt representatius: l'edifici d'apartaments del carrer de Muntaner 342 de Barcelona; la Ciutat dels Motors, al Brasil; l'ambaixada dels Estats Units de Bagdad, capital de l'Irac; la casa Sert de Cambridge (Massachusetts, EUA); el Holyoke Center de la mateixa ciutat; la Fundació Maeght de Sant Pau de Vença (Occitània)...

De Barcelona...


+ Casa Bloc de Barcelona (1933).
A la seva ciutat nadiua, Sert hi va fer estudis d'arquitectura, que va acabar el 1928, i poc després se n'anà a París a treballar amb el gran arquitecte suís Le Corbusier. De tornada, va participar en la fundació del Grup d'Arquitectes i Tècnics Catalans pel Progrés de l'Arquitectura Contemporània (GATCPAC), grup autor de projectes d'encàrrec de la Generalitat de Catalunya, tals com la Casa Bloc i el Dispensari Central Antituberculós, tots dos a Barcelona.

...als Estats Units


+ Holyoke Center de Cambridge (Massachusetts, EUA).
A la fi de la guerra del 1936-1939, Sert va exiliar-se als Estats Units i, a partir de mitjan dècada del 1940, va treballar en el disseny de ciutats de l'Amèrica Llatina, mentre augmentava, cada vegada més, el seu prestigi internacional. Tant és així que el 1953 va substituir l'arquitecte alemany Walter Gropius al davant de l'escola d'arquitectura de Harvard, una de les millors universitats nord-americanes. En aquesta universitat, i a la ciutat que l'alberga, Cambridge, Sert hi va dur a terme molts projectes, que van afermar, encara més, el seu renom internacional

L'arquitectura de Sert


+ Retrat de Josep Lluís Sert.
Just després d'haver acabat els estudis, Josep Lluís Sert va voler introduir l'arquitectura moderna al país, una arquitectura que resolgués els envits propis de la planificació de les ciutats. De bon començament, doncs, les seves idees arquitectòniques s'adscriuen al moviment racionalista, representat per figures com Walter Gropius, Le Corbusier i Ludwig Mies van der Rohe. Nogensmenys, l'arquitecte català no va deslligar-se mai de les arrels mediterrànies, i considerava, per exemple, l'arquitectura blanca, de forma cúbica i gens ornamentada d'Eivissa com un antecedent de les tendències modernes.

MATERIALS

  • Fundació Joan Miró
    Format:Web
    Web de la Fundació dissenyada per Josep Lluís Sert. Conté un breu apunt sobre l'exposició dedicada a l'arquitecte català.
  • Història de l'Arquitectura
    Format:Web
    Repàs històric de l'arquitectura, des de l'antiguitat a l'actualitat. Molt didàctic, conté força vincles.
  • Arquitectura
    Format:Web
    Catàleg d'arquitectura, classificat per autors, edificis i ciutats.
  • Conèixer l'Art
    Format:Web
    Espai pensat per a fer conèixer i valorar l'art pictòric, escultòric i arquitectònic. Inclou un diccionari de termes i conceptes artístics força pedagògic.
  • Recursos
    Format:Web
    Selecció de materials didàctics per a l'educació visual i plàstica.

QUE HO SABIES?

  • A mitjan 1950, una vintena d'anys abans de dissenyar l'edifici de la Fundació Joan Miró, Josep Lluís Sert va projectar l'estudi del pintor i escultor català de Ço n'Abrines (Ciutat de Mallorca). Aquesta obra assenyala el retrobament de l'arquitecte amb el país.
  • Vinculat durant la Segona República a l'ideari d'Esquerra Republicana de Catalunya, hi ha qui diu que, el 18 de juliol de 1936, dia de l'aixecament militar contra el govern republicà legalment constituït, Sert era al Palau de la Generalitat, amb el fusell a la mà, en defensa de la màxima institució catalana.
  • L'edifici de la Fundació Maeght fou ideat per Sert, que, així mateix, va col·laborar amb artistes de molta anomenada per emplaçar-hi llurs obres: Henri Matisse, Marc Chagall, Eduardo Chillida...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El moviment arquitectònic racionalista.
Biografia i obres de Le Corbusier, un dels capdavanters d'aquest moviment.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua