Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Veure Mallorca des de Barcelona

El Pirineu des de Mallorca

Eivissa i Mallorca des del País Valencià

El Canigó de Marsella estant


dimecres, 5 de febrer de 2014
Tot i que no és inèdit, sí que és poc habitual de veure l'illa de Mallorca de Barcelona estant tan nítidament com va captar-la la càmera del meteoròleg Alfons Puertas (arxiu fotogràfic) al gener. La imatge es va compartir i comentar molt per la xarxa i en alguns fòrums fou motiu de debat i tot (àdhuc amb una explicació matemàtica de l'autenticitat de la fotografia). Puertas mateix explicava que, si bé fa anys que l'Observatori Fabra té documentades vistes de Mallorca des d'uns quants punts elevats de Barcelona, aquesta havia estat una de les vegades que ell l'havia captada millor.

Mitja hora abans no surti el sol, un dia ventós, després del pas d'un front fred i preferentment a l'hivern. Aquestes són les condicions òptimes per a veure bé Mallorca des d'algun indret elevat de Barcelona. A aquestes bones condicions de netedat i lluminositat (que no són gaire habituals) cal afegir una bona càmera en el lloc i el moment idonis per poder capturar una imatge com la que va fer Puertas, o algunes altres que també s'han publicat a la xarxa amb albiraments llunyans entre uns quants territoris dels Països Catalans.

El Pirineu des de Mallorca


Així com des del Tibidabo o punts similars de Barcelona es pot veure Mallorca, la serra de Tramuntana també ofereix vistes extraordinàries de Montserrat, el Montseny i fins i tot el Pirineu. Hi ha d'haver les mateixes condicions, però en aquest cas el moment òptim és el vespre, que és quan es pot obtenir el contrast adequat de la llum amb el perfil orogràfic. El fotògraf Marcos Molina havia arribat a fotografiar el Pirineu de Mallorca estant.

Eivissa i Mallorca des del País Valencià


Els albiraments llunyans entre territoris dels Països Catalans es poden completar amb els d'Eivissa i Mallorca des de la costa valenciana. Fa poques setmanes, per exemple, membres de l'associació Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró van observar totes dues illes des del Cavall Bernat, a la serra de Corbera. I Joel Garcia va veure l'eixida del sol sobre Mallorca des de la Tinença de Benifassà.

El Canigó de Marsella estant


Una altra visió que deixa bocabadat és la del Canigó des de Marsella (Occitània). Pels volts del 30 d'octubre i el 10 de febrer, si hi ha bones condicions meteorològiques, és possible de veure la silueta del cim català dibuixada davant el sol, tot i la distància de 260 quilòmetres que el separen de la ciutat occitana. En aquest cas, el fenomen s'explica per la refracció atmosfèrica, que fa que vegem el sol tocant l'horitzó arran de mar, per bé realment ja no hi és, sinó que es troba sota l'horitzó i allò que veiem és la seva imatge refractada.

MATERIALS

  • Meteo.cat
    Format:Web
    Meteo.cat és la web del Servei Meteorològic de Catalunya.
  • 'Cent anys observant el cel'
    Format:Web
    Reportatge anterior del Diari de l'Escola sobre l'Observatori Fabra de Barcelona.

QUE HO SABIES?

  • En ocasió del bicentenari de la primera observació, el Cercle Català de Marsella va organitzar el 2008 una conferència sobre el Canigó, a la Ciutat de les Associacions de Marsella, on també es va fer una exposició de fotografies amb el cim català emmarcat pel sol.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Un dels fotògrafs que més s'hi dedica és Marc Bret.
El Canigó, vist des de Marsella: vídeo.
Un fenomen semblant: el de la fada Morgana.
Es pot veure la comarca del Carxe des de Sierra Nevada (a 300 km)?
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua